Fastighets i samtal med regeringen om städbranschen

Fastighets avtalssekreterare Joakim Oscarsson har besökt regeringen för att samtala om problemen i städbranschen. Företag som begått brott eller gjort sig skyldiga till överträdelser ska inte kunna få offentliga kontrakt.

Publicerad:

Det var arbetsmarknadsminister Johan Danielsson och civilminister Ida Karkiainen som bjöd in till ett möte för att lyssna in berörda parter och aktörers perspektiv.

- Från Fastighets sida har vi varit tydliga med att det krävs ett huvudmannaansvar för att få bukt med svartarbetet i branschen, säger Oscarsson.

Ett huvudmannaansvar skulle innebär att den som betalar för ett arbete, till exempel städning av ett bygge, en fabrik, är den som blir straffrättsligt ansvarig om det görs svart. Pågår svartarbete i en fabrik är det ägaren av fabriken som ska hållas ansvarig för det.

Ett annat krav som Oscarsson lyfte fram å Fastighets vägnar var att arbetskraftsinvandringen måste regleras. Från dagens vilda västern som utnyttjas av kriminella, till att det finns hinder och spärrar.

- Det är inte rimligt att tusentals arbetstillstånd delas ut för helt vanliga jobb där det inte överhuvudtaget råder kompetensbrist, avslutar Oscarsson.

Almega, Kommunal, Skatteverket, Migrationsverket, LO och Svenskt Näringsliv med flera deltog också på mötet.

 

Uppdaterad: