Joakim Oscarsson tillträder som avtalssekreterare

Joakim Oscarsson tillträder idag som tredje förbundsordförande och avtalssekreterare i Fastighets. Han efterträder Jari Visshed som går i pension.

Publicerad:

Som avtalssekreterare och tredje förbundsordförande kommer Joakim vara huvudansvarig för Fastighets 17 olika kollektivavtal. Han kommer också att representera Fastighets i olika organ och råd, till exempel LO:s avtalsråd, Trygghetsfonden och LO:s representantskap. Han blir också vice ordförande i Fastighets a-kassa och tredje ersättare i LO-styrelsen.

Joakim har en bakgrund som skötare inom psykiatrin och engagerade sig fackligt i Kommunal. 2005 blev han lokalombudsman hos Kommunal Stockholm och därefter på förbundskontoret. 2015 började han på Fastighets förbundskontor.

Vad vill du åstadkomma som avtalssekreterare?

– Jag vill att vi ska jobba med kollektivavtalen så att de speglar våra medlemmars önskemål. Avtalen ska vara en trygghet, med förmåner som underlättar vardagen i arbetet. Men vi måste också jobba med inflytande. Fler klubbar måste komma igång så att arbetsgruppen kan påverka sin situation på arbetsplatsen, säger Joakim Oscarsson.

Fastighets minskar i medlemsantal, hur ska vi göra för att få fler medlemmar?

– Det finns inga genvägar, vi måste vara mer synliga, vi måste höras och vi måste visa att det händer saker och att vi gör skillnad. Men vi måste också våga ställa frågan till arbetskamraten/arbetskamraterna om att bli medlem, ensam är inte stark utan det är när vi går ihop som vi är starka tillsammans. Det blir lätt floskler, men de tål att upprepas, säger Joakim Oscarsson.

Något du vill hälsa till alla medlemmar?

– Många medlemmar tror inte att man kan påverka sin situation på arbetsplatsen, vilket är helt fel. Om fler organiserar sig kan vi få inflytande över många frågor som berör arbetsplatsen. Det kan handla om arbetstider, ersättningar och andra viktiga beslut som rör företaget.

– Så visst har vi en stark påverkansmöjlighet för att få till den förändring som man som arbetsgrupp vill göra. Vi från Fastighets hjälper förtroendevalda med utbildningar på tips och trix hur man kan påverka och få inflytande, avslutar Joakim Oscarsson.

Uppdaterad: