Fotograf: Anna Ledin Wirén

Fastighets: Det nya LAS-förslaget slår sönder vår trygghet

Fastighets förbundsordförande Magnus Pettersson kommenterar regeringens lagförslag om en ny arbetsrätt som blev offentligt igår.

 

Publicerad:

- Till stora delar är lagförslaget en beställning från näringslivet och det blir tydligt när man läser innehållet. Det ska gå att sparka människor hejvilt utan att facket kan göra något. Turordningsreglerna får så många undantag att de i praktiken upphör. Alla blir provanställda på livstid.

- Det är ett löntagarfientligt förslag som slår sönder vår trygghet och skapar lidande för många yrkesgrupper, säger Magnus Pettersson.

- Jag har hela tiden varnat för att offra anställningstryggheten i utbyte mot ett omställningsstöd. Alla branscher befinner sig ju inte i en strukturomvandling där utbildning leder till ett nytt jobb. Lagförslagets konsekvens är att en stor grupp människor slängs ut i arbetslöshet, med få möjligheter att bli anställda igen.

- Är du 56 år, jobbar som städare och börjar känna av förslitningsskador kommer chefen att byta ut dig mot någon som inte gör det. Enligt lagförslaget ska man kompenseras för det genom att få sätta sig vid skolbänken strax före pensionen och sedan finna ett nytt jobb.

- Den idén håller inte i verkligheten och för mig står det klart att vi går miste om det enda skyddet som var viktigt för oss, i utbyte mot ett stöd som vi inte har nytta av, avslutar Magnus Pettersson.

Uppdaterad: