Efter pandemin: Dags för arbetsplatsmöten

Sedan pandemin slog till har det varit svårt att träffas på samma sätt som vi är vana vid. Men i takt med att samhället öppnat upp igen har Fastighets besökt flera arbetsplatser i Sverige för att mötas och samtala med anställda och medlemmar. Ledningen har bland annat besökt MKB i Malmö, HSB i Uddevalla, SOL Facility Services, Simlins PRO Städ och Inspira i Stockholm.

Publicerad:

Yvonne Nygårds, andra förbundsordförande i Fastighets, besökte HSB i Uddevalla för att lyssna in och diskutera aktuella ämnen på arbetsplatsen. Bland annat lyftes lönenivåer, årstidsanpassade arbetskläder och bättre schemaläggning som viktiga frågor för en lokal fackklubb att driva. I nuläget är den vilande, vilket gör att det fackliga arbetet försvåras.

När mötet avslutades hade en gnista tänts.

– Jag vill vara med i styrelsen, sa en anställd.

På Simlins PRO Städ i Sollentuna har de anställda varit med länge. Den som varit där kortast har varit anställd 9 år, medan rekordet är 26 år. Ett gott betyg till arbetsplatsen, konstaterade Fastighets ordförande Magnus Pettersson.

Men allt är inte guld och gröna skogar. Bland annat diskuterades trappstädning och hur de uppdragen förändrats genom åren.

– Det har blivit mycket mer press från vissa uppdragsgivare, särskilt bostadsrättsföreningar. Man har inte alltid kunskap om hur lång tid det tar eller vad som ingår i tjänsten. Vi som städar ska göra mer och mer och mer, för samma eller mindre peng. Här behövs en förändring, säger en anställd.

De anställda på SOL Facility Services är de som städar färjorna som lägger till vid Stadsgården i Stockholm. Här präglas samtalet av pandemins inverkan på resandet. Kunderna har sagt upp många kontrakt, men har nu börjat igen, om än i försiktig takt. Den lokala fackklubben har nyligen startats upp igen. Men många som städar har ingen långsiktig anställning, då allt hänger på kundernas prognoser.

– Det behövs verkligen scheman och en bättre framförhållning, säger en anställd.

Mina Hanna, klubbordförande i Fastighetsklubben, lovar att sätta press på arbetsgivaren, och påpekar att ju fler som blir medlemmar i klubben ju starkare blir den.

Uppdaterad: