Fotograf: CC

Det är dags att laga sjukförsäkringen

Det är bråttom nu. Tusentals sjuka blir utförsäkrade. Många har långtidscovid eller andra långvariga besvär och har själva slitit i pandemins frontlinje. En stor bov i dramat är den omänskligt hårda 365-dagarsregeln, som över en natt kastar ut folk i otrygghet. Skriv under LO:s namninsamling för en bättre sjukförsäkring.

Publicerad:

Klicka här för att skriva på namninsamlingen.

Sjukförsäkringen är en obligatorisk trygghetsåtgärd för alla i Sverige. Den går inte att välja bort. Man betalar in pengar varje månad via lönen, och om man blir sjuk får man sjukpenning. Den fungerar som vilken försäkring som helst. 

Genom åren har det uppstått problem. Bland annat har kraven mot försäkringstagaren blivit mycket hårdare. Många människor som är uppenbart sjuka kan bedömas ha en viss arbetsförmåga under en viss omständighet. På så sätt kan Försäkringskassan motivera att ge avslag.

Exempelvis kan en handbollsspelare som förlorat sina armar bedömas kunna söka jobb som fotbollsspelare. Den typen av bedömning kallas "prövning mot fiktivt arbete", eftersom arbetet bara existerar i fantasin. Detta måste tas bort, anser vi.

Klicka här för att skriva på namninsamlingen för en bättre sjukförsäkring.

Ett annat problem är 365 dagars-regeln som avslutar all sjukpenning efter 12 månader. Den tidsgränsen har ingen koppling till individens hälsa eller framsteg, utan har satts på grund av politiska beslut. Konsekvensen kan bli att någon som är mitt uppe i en rehabilitering av sin sjukdom får avbryta den och fortsätta vara sjuk, men söka andra typer av jobb för att klara sin försörjning.

Vi och LO vill göra något åt det här. Vi jobbar både med öppen opinionsbildning och med "lobbying" bakom stängda dörrar. Det betyder att vi tjatar på ansvariga politiker och berättar hur situationen ser ut.

Vi ger vittnesmål, vi berättar vad ett politiskt beslut får för konsekvenser hos enskilda människor som bor långt från Riksdagen, långt från Stockholm och långt från den politiska hetluften.

Hjälp oss skapa tryck i frågan. Du behöver säga ifrån om du också tycker att situationen måste bli bättre. Skriv på namninsamlingen. 


Uppdaterad: