Nytt avtal med Sobona

Fastighetsanställdas Förbund har tecknat ett nytt kollektivavtal med Sobona. Lönerna höjs totalt 5,4% från 1 november 2020 fram till 30 mars 2023. Krontalshöjningen blir 579 kr, 591 kr och därefter 422 kr. Totalt 1592 kr. Avtalet är en låglönesatsning och inom ramen för LO-samordningen.

Publicerad:

Avtalet med Sobona är signerat och gäller till 2023. Förutom löneökningar innehåller det en låglönesatsning, där alla under snittlönen får en högre procenthöjning.

– Äntligen har vi kommit i mål med ett av våra större avtal. Jag är glad över att det nya avtalet innehåller både lönehöjningar och villkorsförbättringar, säger Joakim Oscarsson, vald avtalssekreterare och tredje förbundsordförande.

I det nya kollektivavtalet har kvalifikationstiden för att erhålla föräldrapenningstillägg halverats, från 365 dagar till 180 dagar. Alla vikariat eller allmänna visstidsanställningar övergår nu i tillsvidareanställning efter 18 månader istället för 24 månader.

– Det här är ett kollektivavtal i jämställdhetens tecken. Många ensamstående kvinnor har små ekonomiska resurser, nu går det snabbare att kvalificera sig för föräldrapenningstillägget. Därtill tar vi tydliga steg mot en minskad andel visstidsanställningar, avslutar Joakim Oscarsson.

Uppdaterad: