Nu väntar löneökning på 5,4 procent

Industrins parter har enats om ett riktmärke för perioden 2020-2023. Det blir 5,4 procent på 29 månader och en låglönesatsning. Någon retroaktiv lön för Coronaåret finns inte i industrins överenskommelse.
– Vi är besvikna på att retroaktiviteten inte drevs hårdare. Många företag har ju gjort aktieutdelningar precis som vanligt. Samtidigt är vi nöjda med låglönesatsningen, säger Magnus Pettersson, förbundsordförande i Fastighets.

Publicerad:

Lönerna kommer att höjas den 1 november och sedan den 1 april 2022. Det totala avtalsvärdet är 5,4 procent. En acceptabel nivå sett till förutsättningarna för svensk ekonomi.
– Det har varit ett tufft år för ekonomin, det visste vi redan innan. Nu blir löneökningstakten ungefär det vi förväntade oss som ett minimum. Det är också bra att lönerna höjs lite extra nu direkt, särskilt eftersom retroaktiviteten inte kom med, säger Magnus Pettersson.

Ett avgörande krav från Fastighets har varit att få med kravet på en låglönesatsning för anställda med en månadslön under 26 100 kronor.
– Många av våra medlemmar har väldigt lågt betalt, trots att de utför några av de viktigaste arbetsuppgifterna i samhället. Den här orättvisa löneskillnaden behöver åtgärdas och det görs bara om vi håller i med låglönesatsningen, säger Magnus Pettersson.

Precis som tidigare kommer Fastighets att kräva fasta krontalshöjningar, baserat på det totala avtalsvärdet.
– Vi vill se att alla medlemmar får en fast höjning, oberoende av vilket företag man jobbar på. Det är så vi ser till att kollektivavtalet fortsätter vara förutsägbart och konkurrensneutralt, avslutar Magnus Pettersson.

Nu följer regionala och lokala förhandlingar på Fastighets 17 olika avtal.

Läs mer om förhandlingarna genom att följa oss på Facebook och besöka vår hemsida.

Uppdaterad: