Fotograf: Janne Sparrman

LAS-förhandlingarna har avbrutits

Förhandlingarna mellan Svenskt Näringsliv, LO och PTK om trygghet och omställning har natten till torsdag avbrutits. Någon uppgörelse kunde inte nås.
– LAS-utredningen låg tyvärr som en blöt filt över förhandlingarna, säger Magnus Pettersson, förbundsordförande på Fastighetsanställdas Förbund.

Publicerad:

LO begärde i november 2017 förhandling med Svenskt Näringsliv för att uppnå tryggare anställningar och förstärkt omställningsförmåga. Bakgrunden var den tudelade arbetsmarknaden där en växande grupp arbetstagare inte omfattas av trygghet och vettiga utvecklingsmöjligheter.  

Förhandlingarna omfattade många svåra frågor som rör allt från anställningsskydd, otrygga anställningar, turordningsreglerna, omställning och a-kassan.

– Vi nådde väldigt långt i alla dessa frågor men vi kom inte hela vägen fram. För oss var det viktigast att försvara anställningstryggheten för våra medlemmar. Där viker vi oss inte, säger Magnus Pettersson.

Fastighets kommer aldrig att acceptera en lagstiftning som försämrar villkoren för löntagare, där politikerna dikterar villkoren på svensk arbetsmarknad. Vi kommer att använda alla till buds stående medel för att förbättra tryggheten för våra medlemmar.   

– Centerpartiet och Liberalerna är två små borgerliga partier. De ska inte få diktera villkoren på svensk arbetsmarknad. De kraschade denna förhandling genom att driva igenom LAS-utredningen. Den låg som en våt filt över bordet. Nu ska vi se till att stoppa utredningens förslag, avslutar Magnus Pettersson.

 

Uppdaterad: