Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson besökte Fastighets förbundsstyrelse.

Ministern som besökte förbundsstyrelsen

- Vi har kämpat för våra fackliga rättigheter och så säljer ni ut våra frågor.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson fick besk kritik när han mötte Fastighets förbundsstyrelse.

Publicerad:

Förbundsstyrelseledamot Joakim Olofsson, Fastighets avdelning Hässleholm och vaktmästare på Markaryds IF skrädde inte orden när han mötte en livs levande ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott.

– Folk är fly förbannade. Vi ser för få arbetare i toppen och de fackliga rättigheterna vi kämpat för, de säljer ni ut, sa han.

Morgan Johansson berättade att han och andra ledamöter i Socialdemokraternas ledning, det verkställande utskottet, besöker alla fackliga förbundsstyrelser under våren. Det hade fallit på hans lott att komma till Fastighets.

Han beklagade att priset för att få en socialdemokratiskt ledd regering lett till många smärtsamma resultat, inte minst för den fackliga delen av arbetarrörelsen.

– Det blev sådant som vi inte ville. Sex miljarder ur statskassan som går till de allra rikaste genom avskaffandet av värnskatten. Men det var Liberalernas viktigaste fråga tydligen. Processen om arbetsrätten tillhör också den här kategorin, sa Morgan Johansson.

Fastighets förbundsordförande Magnus Pettersson nappade på frågan om att utreda arbetsrätten, den så kallade punkt 20 i överenskommelsen med Liberalerna och Centerpartiet.

– Det här är ett jätteproblem för Fastighets. Ni har gett de Centern och Liberalerna för stort inflytande över den frågan. I vår kvinnodominerade städbransch finns redan så mycket otrygga anställningsförhållanden och där är turordningsreglerna nog den enda tryggheten som finns kvar. Nu drabbas våra medlemmar där också. I den branschen är inte turordningsreglerna ett problem i dag, sa Magnus Pettersson.

På detta svarade Morgan Johansson inte särskilt mer än detta:

– Vi ska inte få godtyckliga uppsägningar.

Camilla Claesson, avdelning Göteborg Centrum, miljövärd på Familjebostäder och ledamot av förbundsstyrelsen berättade om en bra sak som hon hittat. Bättre möjligheter att få ta körkort.

– Det är positivt när vi ska rekrytera nya fastighetsskötare. Studenterna har inte körkort och det krävs för att få arbete. Körkortsutbildningen gynnar oss, sa hon.

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: