LO:s kandidat till Socialdemokraternas lista för europaparlamentsledamöter, Johan Danielsson, inför Fastighets möte med facklig-politiskt ansvariga på Runö.

"Facket ska inte ducka"

- Vi ska inte ducka för frågorna om otrygga anställningar i EU-parlamentsvalrörelsen.

Johan Danielsson är LO:s kandidat till en topplats på Socialdemokraternas lista. I dag träffade han Fastighets facklig-politiskt ansvariga från alla regioner

Publicerad:

Mötet ute på LO:s kursgård i Runö, Åkersberga, inleddes av 6F:s valansvarige, Anton Levein. Han kommenterade den nya socialdemokratiskt ledda regeringen och dess program som en inledning på vad som väntar LO-fackens och särskilt 6F:s medlemmar inför EU-parlamentsvalet 26 maj.

- Vi kommer att få kämpa i öppet vatten nu. Det är rätt att vara förbannad och vi behöver fortsätta bråka för våra frågor, sa Anton Levein, 6F.

Johan Danielsson var de fem förbunden i 6F och Transports kandidat utanför valbar plats på Socialdemokraternas lista i förra EU-valet. Med en lång kampaen nj fick han 32 000 kryss, men det räckte ändå inte ända fram. Nu är han hela LO:s kandidat och förhoppning är att det ska räcka till en plats högt upp på listan. I slutet av nästa vecka väntas listan spikas.

- Alla som är medlemmar i ett LO-förbund behöver bra samarbete i Europa, ett samarbete som hjälper oss. Det är viktigt för framtiden och viktigt för att vi ska klara klimatutmaningen. Min uppgift är att jobba för mer ordning och reda på vår arbetsmarknad. Svenska kollektivavtal ska gälla för alla som arbetar i Sverige, sa Johan Danielsson.

Han vill se ett konkurrenskraftigt och hållbart EU som också klarar att värna demokrati och grundläggande rättigheter för medborgarna i EU:s länder. 

- Vi måste kunna göra ekonomiska sanktioner mot de länder vars regeringar begränsar fri- och rättigheter. Vi ska sluta betala EU-bidrag till dem.

- Samtidigt ska vi fackliga socialdemokrater inte ducka för att lyfta fram krav på ändringar av saker som skapar oro och otrygghet för Eu-ländernas arbetare. Bemanningsdirektivet måste ändras, ofrivilliga deltider och andra otrygga anställningar ska minska i antal, inte öka.

Johan Danielsson vill se så många röster som möjligt från LO-fackens medlemmar.

- När vi får många fackliga att rösta på oss så gör det stor skillnad. Varför ska vi överlåta EU åt högerkrafterna genom att inte rösta i EU-valet?

"Vi kommer att få kämpa mer i öppet vatten nu", sa 6Fs valansvarige Anton Levein om det politiska läget.

Fotograf: Janne Sparrman

Johan Danielsson ska driva frågan om svenska kollektivavtal i EU.

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: