LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson uppmanar Stefan Löfven i debattartikel.

Fotograf: Janne Sparrman

Vik inte ner dig om arbetsrätten, Löfven

LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson riktar en uppmaning till Stefan Löfven inför regeringsförhandlingar: Vi kan inte kompromissa om trygga jobb, schysta löner eller satsningar i välfärden.

Publicerad:

Uppmaningen är en debattartikel, publicerad i Aftonbladet.

"Från LO har vi hela tiden varit tydliga med att det är upp till Stefan Löfven att bestämma vem han vill samarbeta med i en eventuell regering. Det är inte LO:s uppgift att bilda regering.

Men oavsett regering kommer LO aldrig att vika undan när det gäller följande sakfrågor:

► Trygga jobb: Många av våra medlemmar, inte minst inom kvinnodominerade sektorer, kämpar i dag med otrygga anställningar. De tvingas sova med mobilen bredvid kudden och ständigt vara beredda på att ta de extra timmar som erbjuds för att ha råd med mat och hyra.

Vi utgår från att Socialdemokraterna kommer att driva dessa frågor oavsett vilken regeringskonstellation man kan tänkas ingå i.

Detsamma gäller frågan om att behålla en stark anställningstrygghet. Det finns ingen anledning att göra det lättare att sparka vanliga anställda. Om sådana förslag blev verklighet skulle det framför allt drabba anställda som arbetsgivaren av något skäl anser vara besvärliga eller mindre lönsamma.

Parterna ska sätta lönerna, inte politikerna: Under valrörelsen har vi hört politiker prata om att gå in och lagstifta om lägre löner, för att få in unga och nyanlända i arbete. Det menar vi är helt fel väg att gå. För det första skulle detta få spridningseffekter och sänka lönerna även för andra grupper.

För det andra är det ett direkt hot mot den fria förhandlingsrätten där fack och arbetsgivare bestämmer löner genom förhandlingar. Dessutom har vi redan en överenskommelse mellan fack, arbetsgivare och regering om så kallade etableringsjobb, för just nyanlända och unga som står långt ifrån arbetsmarknaden. Låt oss i stället se till att en ny regering får fullfölja det arbetet.

► Satsa på välfärden: Vårt land står inför enorma utmaningar inom sjuk- och äldrevård. Allt fler blir gamla och behovet av nya rekryteringar inom välfärden är stort. Samtidigt ser vi stora problem i skolan där många barn inte får den hjälp de behöver.

Jag hoppas därför att kommande regering gör rejäla satsningar på välfärden i stället för stora skattesänkningar. Vi behöver också se till att skattepengarna går till det de är avsedda för och inte hamnar i fickorna på riskkapitalister. Under de kommande mandatperioderna står vi inför ett vägval med långtgående konsekvenser. Vi måste välja att trygga välfärden.

Svenska folket kommer förmodligen att få vänta ytterligare en tid innan det blir klart vilka som kommer att styra landet de närmsta fyra åren. Men en sak är säker. Den regering som driver frågor om anställningstrygghet, schysta löner och utbyggd välfärd kan också räkna med stöd från LO.

Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO

Debattartikeln i Aftonbladet

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: