Fotograf: Torbjörn Jonsson

Stor seger för städfack i Peru

Städarna i Lima ska återanställas, enligt ett beslut i Perus högsta domstol.

- Enveten kamp har burit frukt, säger Torbjörn Jonsson som företräder Fastighets i ett biståndsprojekt för städarna i Peru.

Publicerad:

Förra veckan avgjordes en lång tvist gällande anställningen av drygt 700 städare på fackföreningen Sitobur i Peru. I högsta juridiska instans ansågs de tidigare uppsagda städarna ha rätt till anställning av kommunen Lima. Samma slutsatser har framkommit i lägre juridiska instanser men fram tills nu har Limas borgmästare vägrat att följa domstolarnas beslut. Eftersom förra veckans beslut inte går att överklaga tvingas nu kommunen krypa till korset och tillsvidareanställa städarna.

-Vi är glada för att Sitoburs envetna kamp burit frukt och att det återigen visat sig att facklig kamp lönar sig. Samtidigt är vi fortfarande upprörda över den arrogans som städarna behandlats med , säger Fastighets ansvarige ombudsman för internationella frågor Torbjörn Jonsson. 

Sitobur är en av fackföreningarna som Fastighets jobbat med i ett biståndsprojekt sedan 2015. Målsättningen med projektet är att hjälpa städare och väktare i Peru att organisera sig och på så sätt stärka demokratin, förbättra arbetsmiljön och utjämna inkomstskillnaderna i landet. Fastighets har också skrivit brev till Perus president i ärendet. 

- Sitoburs seger visar att vi tagit steg i rätt riktning. Vi hade knappast uppnått detta om vi inte samverkat mellan Fastighets, Union to Union, UNI, och CGTP, federation som motsvar LO i Peru, säger Torbjörn Jonsson.

Mer om Fastighets projekt i Peru 

Du som kan spanska kan även läsa UNI:s beskrivning om den fackliga segern:

 

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: