Fastighets och Arena Skolinformation har gjort lättlästa texter som går att lyssna på eller översätta här på Fastighets hemsida.

Lättlästa texter om arbetsliv och arbetsmiljö i Sverige

Fastighets och Arena Skolinformation har gjort lättlästa texter om arbetsliv och arbetsmiljö.

De går att läsa här på Fastighets hemsida och kan då även lyssnas på eller översättas till annat språk.

Det går också att beställa hem som häften och läsa dem från papper.

Publicerad:

Ett kort utdrag ur texten:

"På en arbetsplats utan kollektivavtal bestämmer arbetsgivaren ensam villkoren för anställningen. Men arbetsgivaren måste följa de lagar som finns.

Om du jobbar på en arbetsplats utan kollektivavtal är det mycket viktigt att du själv kontrollerar din lön och dina villkor.

En arbetsplats utan kollektivavtal kan ha sämre löner och sämre villkor än andra arbetsplatser.

Det finns ingen lag i Sverige som bestämmer hur låg lön en arbetsgivare utan kollektivavtal får betala. Därför kan lönen vara mycket lägre än på en arbetsplats med kollektivavtal.

Du har rätt att få ett anställningsbevis när du börjar på en arbetsplats. Anställningsbevis är ett papper med information om dina arbetstider, din lön, semester och annat. Anställningsbevis kallas också anställningsavtal.

Fråga någon om hjälp om du inte förstår vad som står på anställningsbeviset. Du kan kontakta ditt fackförbund för att få hjälp att läsa och kontrollera arbetsgivarens villkor."

Vill du läsa alla texter? Du kan lyssna på dem och även översätta dem till andra språk. Klicka på den röda länken:

Lättlästa texter om arbetsliv och arbetsmiljö i Sverige

Det är tolv andra fackförbund och TCO som uppdragit åt Arena Skolinformation att skriva texterna. För att beställa texterna, ladda ner dem som PDF och även få en lärarhandledning:

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: