Nej tack till etableringsanställning

Fastighets tänker inte gå vidare till arbetsgivarna i städbranschen och öppna för etableringsanställningar.

- Vi är inte beredda att i nuläget gå vidare och öppna för den anställningsformen, säger förbundsordförande Magnus Pettersson.

Publicerad:

LO, Unionen och Svenskt Näringsliv kom i går överens med regeringen om att öppna för etableringsanställningar. Överenskommelsen innebär att den gäller för arbetsgivare med kollektivavtal och att respektive arbetsgivarorganisation tecknar avtal med respektive fackförening.

Fastighets har i LO:s styrelse ställt sig bakom LO:s avsiktsförklaring men också tydligt aviserat att det inte är aktuellt att teckna sådant avtal för städbranschen.

- Vi är inte beredda att i nuläget gå vidare. Det beror på att vi ser ett överutnyttjande av olika anställningsstöd inom städbranschen. Att då ytterligare lägga till en modell för etableringsjobb gagnar inte branschen. Städbranschen är dessutom den bransch som tagit emot nyanlända under alla år med nuvarande anställningsformer, säger förbundsordförande Magnus Pettersson.

- Lönekostnaden för arbetsgivare blir bara 8 400 kronor med den här lösningen och de kommer att pressa ner de andra lönerna. Städbranschen är en kvinnodominerad bransch och det är inte den rätta medicinen att acceptera ytterligare press nedåt på dessa löner. Vi slåss varje dag mot försämrade villkor i denna bransch.

- Mot den bakgrunden är vi inte beredda att i nuläget gå in och förhandla med motparten om etableringsjobb inom städbranschen.

- Vi står bakom avsiktsförklaringen från LO. Den fungerar för de förbund som är beredda att gå vidare även om vi inte är det. Det finns bra saker i den; tydlighet, enkelhet och att det ställs krav på kollektivavtal.

Vid en presskonferens har arbetsmarknadsminister Ylva Johansson förklarat att regeringen ska återkomma med ett lagförslag under sommaren i år. Om förslaget går igenom kan det bli verklighet nästa år.
Avsiktsförklaringen etableringsanställning

Artiklar om etableringsanställningar:
Fastighetsfolket
Arbetet

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: