8 mars 2018: Arbetarkvinnor har lägst lön

8 mars 2018 är den internationella kvinnodagen. Statistik visar denna dag att bara fyra av tio kvinnor i arbetaryrken har tillsvidareanställning på heltid. Arbetarkvinnor har den i särklass lägsta faktiska månadslönen.

Publicerad:

Varje år undersöker LO hur kön och klass påverkar människors arbetsvillkor.

I år visar LO:s jämställdhetsbarometer att ojämlikheten i Sverige har ökat sedan mitten av 1990-talet. Det gäller speciellt för kvinnor i arbetaryrken. Arbetarkvinnor har den i särklass lägsta faktiska månadslönen.

Detta samtidigt som skillnaderna i faktisk månadslön mellan kvinnor och män i arbetaryrken och mellan kvinnor och män i tjänstemannayrken har minskat.

Men skillnaderna i faktisk månadslön ökar mellan kvinnor i arbetar- och tjänstemannayrken och mellan män i arbetar- och tjänstemannayrken.

Det är kvinnor i LO-yrken som har de tuffaste ekonomiska villkoren i Sverige.

Kvinnors och mäns arbeten värderas olika. Yrken och arbetsuppgifter där kvinnor är i majoritet värderas lägre än likvärdiga yrken där männen är flest.

Allra tydligast blir klyftan när man mäter faktisk månadslön, eftersom kvinnor i arbetaryrken inte bara har de lägsta lönerna utan också arbetar mer deltid.
Den genomsnittliga faktiska månadslönen för en kvinna i ett LO-yrke är 18 480 kronor, jämfört med en man som tjänar 25 024 kronor. För en man i ett tjänstemannayrke är den faktiska månadslönen 40 704 kronor.

Den vanligaste orsaken till att så många kvinnor i LO-yrken arbetar deltid är att det inte finns tjänster på heltid. I kvinnodominerade branscher som vård, omsorg och service organiseras ofta arbetet under otrygga former, med deltider och delade turer.

En annan orsak till kvinnors deltidsarbete handlar om dålig arbetsmiljö. 70 procent uppger att de har värk. Många tycker att jobbet är alltför fysiskt och psykiskt krävande för att man ska orka arbeta heltid. 

LO vill att parterna på arbetsmarknaden tar ansvar för att uppvärdera kvinnors arbete. Kollektivavtalens lägstalöner bör öka procentuellt mer än den genomsnittliga månadslönen.
LO vill att fasta anställningar på heltid ska vara norm, även i kvinnodominerade yrken. Dessutom måste arbetsmiljön förbättras så att fler kvinnor orkar jobba mer.

Läs mer om LO:s jämställdhetsbarometer

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: