Justice Day, Städarnas dag firas på ISS i Malmö.

Fotograf: Sergio Laguna

Rättvisedag för städare 2017

15 juni är den Internationella Rättvisedagen för städare.

Över hela världen uppmärksammar fackförbund inom UNI Property Service Global städarnas villkor inför den dagen.

Publicerad:

Fackliga företrädare över hela världen firar dagen för rättvisa och värdighet för städare. Utan städare färdas du i smutsigare tåg eller flygplan, båtar och bussar. Toaletterna skulle vara oanvändbara och kirurger skulle inte kunna operera. hela världen skulle vara smutsigare.

Inför och på rättvisedagen går det att visa uppskattning för städarnas arbete. Ta en bild som visar din uppskattning för och stöd till städarna.

Vill du ha disktrasa med Justice day for Cleaners-symbolen? Kontakta Fastighets regionkontor

Se alla bilderna som skickats in

Passa på att gilla Fastighets och International Justice Day for Cleaners på Facebook.

Fastighets facebooksida

UNIs Facebook om Rättvisedagen

De planerade aktionerna har en positiv prägel, de är avsedda att hjälpa köpare av städning att ställa krav på städföretag för att ge städare en drägligare arbetsmiljö.

Förutom det självklara att kräva att städföretaget har kollektivavtal ligger fokus på arbetstidsfrågorna. Arbetsgivaren ska sträva efter heltidstjänster under dagtid samt att delade turer motarbetas. En hjälp för upphandlare av städtjänster är utarbetad av branschen och finns här:

Städupphandling

Mycket av det vi tar för givet i Sverige är inte för givet i andra länder. Union to Union har sammanställt kränkningar av de fackliga rättigheterna på sin sida:

Fackliga rättigheters internationella svarta lista

Fastighets arbetar för bättre villkor för städare i Sverige och internationellt. Fastighets som förbund medverkar även i ett biståndsprojekt för städare och väktare i Peru.

Fastighets UNI-projekt i Peru

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: