LO stöttar Kommunals varsel

En enig LO-styrelse ställer sig bakom Kommunals varsel om konflikt inom privat personlig assistans.

Publicerad:

LO-styrelsen, där alla 14 LO-förbunds representer sitter med, anseratt det borde vara självklart för Almega Vårdföretagarna att personliga assistenter ska få samma löneökning som övriga på arbetsmarknaden.

-Vi kommer aldrig acceptera att en stor viktig kvinnodominerad yrkesgrupp, ska få lägre löneökningar än alla andra på arbetsmarknaden. Därför står hela LO bakom Kommunals varsel, säger LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

En central utgångspunkt för LO-förbundens samordnade krav är den solidariska lönepolitiken, det vill säga att löneökningarna ska gälla oavsett enskilda branscher eller företags betalningsförmåga.

-Det är en princip vi inte kompromissar med. Vi hoppas att Almega tar sitt förnuft till fånga och träffar avtal i linje med Kommunals krav, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

LO-styrelsens uttalande:

"Kommunal kräver löneökningar inom ramen för LO-samordningen och industrinormeringen. Almega Vårdföretagarna är inte beredda att följa de normerande avtalen i årets avtalsrörelse. De kräver att de personliga assistenterna, en stor viktig kvinnodominerad yrkesgrupp, ska få lägre löneökningar än alla andra på arbetsmarknaden. Det kan vi aldrig acceptera.

En helt central utgångspunkt för LO-förbundens samordnade krav är den solidariska lönepolitiken. De normerande löneökningarna ska gälla oavsett enskilda branscher eller företags betalningsförmåga. Det är en princip vi inte kompromissar med.
LOs styrelse konstaterar att vissa arbetsgivarorganisationer har fortsatta svårigheter med att ta ansvar för en stabil lönebildning. Men vi utgår från att Almega även denna gång tar sitt förnuft till fånga och träffar avtal i linje med Kommunals krav. "

Mer om Kommunals varsel

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: