Fastighets träffar regeringen om Samhall

Regeringen, näringsminister Mikael Damberg, har kallat Fastighets och de andra LO-förbunden inom Samhall till ett möte om företaget.

-Vi har haft stora synpunkter på Samhall och staten är ägare, säger Fastighets ombudsman Torbjörn Jonsson

Publicerad:

Rapporterna om missförhållanden och dålig arbetsmiljö på Samhall blir allt tätare. Fastighets representanter har länge lyft dessa frågor vilket uppmärksammats i verksamheten och i tidningen Fastighetsfolket.

Nu har tidningen Dagens Arbete gjort en artikelserie med närmare granskning av Samhall.

Mot bakgrund av den uppmärksamhet som väckts har näringsminister Mikael Damberg ordnat ett möte för att träffa LO och berörda fackförbund. Mötet blir 11 januari och Torbjörn Jonsson, Fastighets ombudsman ska delta.

– Det är bra att vi får det här mötet. Vi har haft stora synpunkter på Samhall under senare tid och staten är ägare så det är staten som behöver agera. Jag hoppas att företagets ägare, staten, ska lyssna på våra synpunkter. Hur man jobbar med arbetsmiljö och hur högt i tak det är, vi har många representanter som är rädda att säga vad de tycker, säger Torbjörn Jonsson.

Fram till mötet samlar han in synpunkter från Fastighets lokala ombudsmän och fackligt förtroendevalda på Samhall.
Fastighetsfolket

Fastighets förbundsordförande Magnus Pettersson har uttalat sig i Dagens Arbete om Samhall och dess vd Monica Lingegårds reaktioner. Magnus Pettersson blev arg när han läste Dagens Arbete.

"– Tyvärr är det här ingen nyhet för vår del. Vi har många ombudsmän och medlemmar som vittnat om den allt sämre arbetsmiljön på Samhall. Det ställs större krav på individen nu än vad det gjordes tidigare."

Fastighets har "märkt att Samhall är väldigt aggressivt i sin marknadsföring, framför allt i städbranschen.

– Det är inte så att våra medlemmar på Samhall har en lugnare tillvaro än anställda på andra företag.

Vad tycker du om Monica Lingegårds reaktioner på det som framkommit?

– Jag vet inte vilken värld hon lever i. Hon ser tydligen inte den verklighet som vår medlemmar ser. Och vi har ganska många vittnesmål."

Fastighets förbundsordförande Magnus Pettersson "tycker att avkastningskraven på Samhall skickar fel signaler.

– Samhall kan inte drivas som vilket företag som helst. Samhall ska ta hand om personer som har någon typ av funktionsnedsättning och som inte kommer in på den vanliga arbetsmarknaden."

Dagens Arbete 

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: