Torbjörn Jonsson, ombudsman Fastighets

Allvarlig Samhallkritik  mötte ministern

- Jag sa att Samhall generellt sett har en jävla attityd mot facklig verksamhet, säger Fastighets Torbjörn Jonsson.
Näringsminister Mikael Damberg möttes av allvarlig och kompakt kritik mot Samhall.

Publicerad:

Mikael Damberg är som näringsminister ansvarig ägarminister för Samhall. Under en timmes tid fick han möta allvarlig kritik mot Samhall och dess agerande från fackens representanter.

- De allra flesta av våra medlemmar är stolta över att jobba på Samhall. Samhall är ett företag som behövs, i högsta grad. Men då måste företaget återgå till grunderna att hjälpa funktionshindrade till vettiga arbeten med vettig sysselsättning, säger Torbjörn Jonsson, ombudsman på Fastighets.

På mötet lyfte han att det är stora problem med matchningen.

- Många medlemmar vittnar om att de sätts på arbeten som de inte är lämpliga för. Problemen visar sig tydligt i att det också är hög omsättning på chefer i verksamheten och det bidrar till allt för hög stress.

Torbjörn Jonsson kunde också sammanfatta många rapporter om företagets genomgående negativa attityd mot facklig verksamhet.

- Jag sa att Samhall generellt sett har en jävla attityd mot facklig verksamhet.

Enligt Torbjörn Jonsson sa Mikael Damberg att syftet med mötet var att lyssna och att den allvarliga kritik som framfördes måste tas på allvar. Han vill bidra till en bättre dialog och förväntar sig i fortsättningen att företagets ledning ska vara beredd att tala direkt med fackens representanter.

- Tyvärr är det något som är fundamentalt fel på Samhall för närvarande. Avkastningskraven skickar fel signaler. Samhall kan inte drivas som vilket företag som helst, säger Torbjörn Jonsson.

- Det är dags för regeringen att visa sitt ansvar och se till så att Samhall återgår till sin uppgift.

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: