LO-förbunden varslar om konflikt på Samhall

LO-förbunden varslar om konflikt för Samhall-anställda.

Varslet innebär övertidsblockad från 12 oktober och strejk från 17 oktober på om inte uppgörelse nåtts tills dess.

Publicerad:

Almega har återigen vägrat gå med på den låglönesatsning som fack och arbetsgivare har kommit överens om i de andra avtalen i årets avtalsrörelse.

Diskussionerna med Almega har varit tuffa, med 11 förhandlingstillfällen utan resultat. LO-förbunden har tvingats inse att de inte kommer längre i diskussionerna med Almega. LO-förbunden ser därför ingen annan utväg än att lägga ett varsel.

- Vi accepterar inte att Almega förvägrar de lågt avlönade Samhallanställda den låglönesatsning som är norm i övriga avtal. Därför tar vi strid för att också Samhalls anställda ska få ta del av låglönesatsningen som alla andra branscher har fått, säger Ann-Marie Stenberg, ombudsman på LO och ansvarig för de sju LO-förbundens förhandlingar.

Varslet innebär övertids-, mertids- och nyanställningsblockad samt blockad mot inhyrning inom hela avtalets tillämpningsområse från 12 oktober 06:00. Samtidigt sätts allt arbete i blockad.

Från och med 17 oktober 06:00 varslas om strejk på 12 arbetsplatser i landet, för Fastighets del allt Samhallarbete på tre Ikeaplatser, Haparanda-Tornio, Kungens Kurva Stockholm och IKEA Helsingborg.

Om Almega och LO-förbunden inte kommer överens under varseltiderna kommer konfliktåtgärderna att bryta ut.

LO-förbundens Samhallavtal
Avtalet mellan Almega Samhallförbundet och LO berör drygt 20 000 anställda inom Samhall AB, vars uppgift är att skapa utvecklande arbeten åt personer med funktionsnedsättningar som medför nedsatt arbetsförmåga. Fastighets, GS, Handels, IF Metall, Seko, Kommunal samt Hotell- och Restaurangfacket har alla avtal inom Samhalls olika verksamheter. Almega Samhallförbundet företräder arbetsgivarna.

Bilaga: LO-förbundens varsel

"Almega straffar arbetare med låga löner"

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: