Fotograf: Maskot/Folio

Få koll på din Avtalspension SAF-LO med hjälp av Avtalat

I april får du som är privatanställd arbetare ditt årliga tjänstepensionsbesked. Det visar hur mycket pengar du tjänat ihop till din Avtalspension SAF-LO. Beskedet kommer antingen i din fysiska brevlåda eller digitalt, via Kivra. På avtalat.se kan du lära dig mer om din tjänstepension och de val du kan göra, bland annat genom att titta på en kort film.

Publicerad:

En nyhet för i år gällande Avtalspension SAF-LO är att din arbetsgivare har gått över från att rapportera din lön och föra över pengar en gång per år till att göra det en gång per månad. Det innebär att möjligheterna till avkastning på din tjänstepension ökar över tid. Din arbetsgivare betalar in pengar från den månad du fyller 22 år. Om du fortsätter jobba på företag med kollektivavtal pågår inbetalningarna fram till du fyller 65 år.

Det är valcentralen Fora som skickar ut ditt tjänstepensionsbesked. I det kan du bland annat läsa om hur mycket tjänstepension du hittills har tjänat in och hur värdet utvecklats under 2023. Du kan också se vilka pensionsbolag du har pengar hos. Om du inte vill göra något val placeras dina pengar i en traditionell försäkring hos AMF med låga avgifter och goda förutsättningar för bra avkastning.

Du kan även välja att lägga till extra skydd som kan ge ersättning till din familj om du skulle dö. Skydden heter återbetalningsskydd och familjeskydd. Det är upp till dig om du vill välja ett, båda två eller avstå helt. Lägg bara till skydden om du har familj som har behov av dem.

Om du lägger till återbetalningsskydd får dina anhöriga de pengar som sparats ihop till din tjänstepension om du dör. Familjeskydd är en försäkring som ger dina anhöriga pengar om du dör under tiden du är anställd och innan du har fyllt 65 år. Båda formerna av skydd minskar storleken på den egna tjänstepensionen, men ger alltså din närmaste familj ekonomiskt skydd vid dödsfall.

avtalat.se finns mer information om din Avtalspension SAF-LO och de val du kan göra, bland annat kan du se en kort film.

avtalat.se/saf-lo

Uppdaterad: