Guide till säker introduktion

Förra veckan var det europeiska arbetsmiljöveckan. Den är utsedd av den Europeiska arbetsmiljöbyrån och är en årlig kampanj som syftar till att öka medvetenheten om arbetsmiljöfrågor och främja säkra och hälsosamma arbetsplatser över hela Europa. Med anledning av det lanserade parterna inom FUA en ny checklista för introduktion med arbetsmiljöfokus. 

Publicerad:

FUA betyder Fastighetsbranschens Utvecklings- och arbetsmiljökommittén och består av företrädare för Almega Fastighetsarbetsgivarna, Fastigo och Fastighetsanställdas Förbund.

”Med checklistan vill vi påminna om vikten av en vettig introduktion. Att vara ny på jobbet är en rätt kraftfull stressor och som arbetsgivare behöver man tänka till kring introduktionen. Vad är viktigt att förmedla så snart som möjligt och vad kan man vänta med. Det finns en begränsning i hur mycket det går att ta in de första timmarna, dagarna.  Man kan se den här listan som ett förslag och få inspiration till sin organisation, säger Almegas arbetsmiljörådgivare Maria Morberg ”

”Vi vet att enbart det faktum att man är nyanställd är en ökad arbetsmiljörisk. Om vi kan hjälpa framför allt de mindre företagen att genomföra introduktionen av nyanställda på ett mer strukturerat sätt, kan vi förhoppningsvis såväl förhindra olycksfall som öka tryggheten på arbetsplatserna”, säger Fastighets arbetsmiljöansvarige Torbjörn Jonsson.

”Introduktionen av en ny arbetstagare spänner över många områden som arbetsuppgifter, organisation, rutiner m m. Vår checklista har avgränsats till arbetsmiljöaspekterna. Det är viktigt att en nyanställd så tidigt som möjligt blir medveten om vilka risker som finns i arbetet och hur man ska agera för att undvika skador och olycksfall, avslutar Charlotta Stensson, förhandlingschef på Fastigo.” 

Du hittar guiden här.

 

Uppdaterad: