Nicklas Nilsson, avtalsansvarig ombudsman

Fotograf: Fastighets

Avtalet för vaktmästare klart

Nu höjs lönerna för vaktmästare på idrottsanläggningar. Vanliga löner med 1177 kr och lägstlönerna med 1350 kr år 1, därefter 986 kr år 2. Ett nytt lönesystem ska också arbetas fram.

Publicerad:

Kollektivavtalet med Arbetsgivaralliansen gäller för bland annat vaktmästare anställda på idrottsanläggningar. Lönerna höjs med 1177 kronor i år och 986 kronor nästa år, alltså totalt 2163 kronor på två år. Lägstalönerna går upp med 1350 kronor.

– Löneökningarna följer märket, och vi har fått igenom en låglönesatsning. Det är väldigt viktigt. För om vi inte höjer från golvet, det vill säga ingångslönen, så blir löneökningarna bara tillfälliga, säger Nicklas Nilsson, avtalsansvarig ombudsman.

Grundlönen blir 26 220 kronor i år och 27 206 kr nästa år.

En arbetsgrupp ska se över löneavtalet, för att det ska bli lättare att förstå vad som krävs för att nå löneutveckling i yrket. Det ska inte vara baserat på chefens magkänsla, utan på objektiva parametrar.

– Vi tycker att det ska vara ett lönesystem som avgör vilken lön du ska få. Det ska vara väldigt tydligt vad som krävs för att höja sin lön, så att lönesättningen inte blir godtycklig, säger Nilsson.

Nu ska det också vara möjligt att få permission för att besöka mödravårdscentral, två gånger per födsel.

– I de här branscherna arbetar inte så många kvinnor. Vi vill göra vårt för att förändra det. Nu anpassar vi avtalet så att det blir mer jämställt. Vi tycker att föräldraskap är viktigt. Genom den här förändringen kan båda föräldrarna vara med på mödravårdscentralen, säger Nilsson.

En arbetsgrupp ska diskutera möjligheten att gå i deltidspension och möjligheten att införa friskvård på arbetstid. De ska ha kommit fram till ett resultat i slutet på 2024.

Mer om idrottsavtalet:

Lönerna höjs med 1177 kronor 1 november 2023 och med 986 kronor 1 november 2024.

Lägstalönerna höjs med 1350 kronor i år och med 986 kronor nästa år. Den nya grundlönen blir 26 220 kronor från och med 1 november 2023 och 27 206 kr från och med 1 november 2024.

I det nya kollektivavtalet införs ett arbetstidskonto. Det innebär att de lokala parterna kan träffa överenskommelse om att semesterdagstillägget växlas till lediga dagar, pensionsavsättning eller annat.

Permission ges i dag vid plötsligt svårt sjukdomsfall hos hemmaboende nära anhörig. I det nya kollektivavtalet stryks ordet hemmaboende, så att permission ges oavsett om den anställda bor med sin nära anhörig. Detta är en förändring som Fastighets också drivit igenom på flera andra avtal. Det är helt enkelt inte rimligt att man måste vara skriven på samma adress för att räknas som anhörig.

Arbetstagare kan beviljas permission för att besöka mödravårdscentral, upp till två gånger per födsel.

Allmän visstidsanställning försvinner för att det nya kollektivavtalet ska stämma överens med de nya bestämmelserna i Lagen om anställningsskydd.

Uppsägningstiden förlängs från en till två månader för den som varit anställd i två år eller mer.

 

 

Uppdaterad: