Fastighets ombudsman Ewa Edström, ansvarig för sociala dialogen.

Fotograf: Personalkonferens 2015

Nattstäd ska fasas ut

Enligt ett nytt uttalande från industristädbranschens sociala dialogkommitté i EU, ska nattstäd nu fasas ut från Europa. Uttalandet är antaget av representanter för både fack och arbetsgivare över hela EU, som motsvarar 300 000 arbetsgivare och fyra miljoner löntagare.
– I södra Europa är nattstäd i princip standard. Nu har vi förhandlat fram att detta ska upphöra helt, säger Ewa Edström, ombudsman och ansvarig för den sociala dialogen.

Publicerad:

Det finns flera skäl till att nattstädning måste upphöra. Att röra sig till och från jobbet under nattetid innebär en förhöjd risk för överfall, rån och otrygghet. Det är i längden ohälsosamt att jobba natt.

Givet att många anställda inom städbranschen kommer från ett annat land är det också viktigt att kunna samtala med människor när man jobbar, för att lättare lära sig språket. Ett annat skäl är energianvändning, det är inte effektivt att låta industrier och kontor förbruka ström dygnet runt. 

Nu har parterna inom den sociala dialogen enats om ett uttalande som fasar ut nattstädning. Fastighets har varit en del av förhandlingarna och representerats av Ewa Edström, ombudsman och ansvarig för den sociala dialogen.
– I södra Europa är nattstäd i princip standard. Här i Sverige har vi lyckats trycka tillbaka det, även om det förekommer här också. Nu har vi förhandlat fram att detta ska upphöra helt, säger hon.

Dialogen innebär ingen tvingande lag, men blir en skarp uppmaning till EU:s makthavare att skyndsamt implementera innebörden i framtida policys och lagförslag. 
– Det här är ett litet men betydande framsteg i arbetet med att skapa anständiga, säkra och hållbara jobb inom Europa, avslutar hon.






 

Uppdaterad: