Joakim Oscarsson ny avtalssekreterare på Fastighets

Ett enigt förbundsmöte gick på valberedningens förslag och valde Joakim Oscarsson till ny tredje förbundsordförande och avtalssekreterare i Fastighets. Han efterträder Jari Visshed som går i pension efter avtalsrörelsen.

Publicerad:

Hej Joakim! Du har precis blivit vald till tredje förbundsordförande och avtalssekreterare i Fastighets. Hur känns det?

– Det känns overkligt, att jag ska ha detta fina uppdrag.


Vad vill du åstadkomma som avtalssekreterare?


– Jag vill att vi ska jobba med kollektivavtalen så att de speglar våra medlemmars önskemål. Avtalen ska vara en trygghet, med förmåner som underlättar vardagen i arbetet. Men vi måste också jobba med inflytande. Fler klubbar måste komma igång så att arbetsgruppen kan påverka sin situation på arbetsplatsen.


Hur ser du på LAS-frågan och den politiska turbulensen?

– Jag är helt enig med många av facken inom LO, att vi som förbund kan aldrig göra försämringar för våra medlemmar. Vi måste snarare stärka tryggheten så att uppsägningar inte blir godtyckliga.


Något du vill hälsa till alla medlemmar?

– Ensam är inte stark, tillsammans kommer vi mycket längre och vi blir betydligt starkare när vi håller ihop. Det är detta som har byggt fackföreningsrörelsen och det har visat sig ha fungerat. Annars hade vi inte haft den svenska modellen och där parterna på arbetsmarknaden hittar lösningar.


Joakim har en bakgrund som undersköterska inom psykiatrin och engagerade sig fackligt i Kommunal. 2005 blev han lokalombudsman hos Kommunal Stockholm och därefter på förbundskontoret. 2015 började han på Fastighets förbundskontor.


Joakim kommer att jobba ihop med Jari Visshed under en övergångsperiod, som pågår fram till avtalsrörelsen är färdig, men senast den 1:a april 2021.

Uppdaterad: