LO kongress Mathilda Hauge i talarstolen.

LO-kongressen 17 - 20 juni

Fastighets deltar som medlemsförbund på LO-kongressen med 11 företrädare.

Här finns texter om något av allt som händer under kongressen.

Publicerad:

På den här sidan finns kontinuerligt nya texter om vad som händer under LO-kongressen 2016. På den här sidan kan bara en bild i taget ligga uppe, de andra finns här:

LO-kongressen 2016 Bilderna

LO-kongressen på LOs hemsida

Söndag 15:00 - 16.00

Fastighets representanter Mathilda Hauge, Jari Visshed och Peter Aronsson gjorde inlägg i talarstolen.

Mathilda Hauge föreslog att LO ska tillsätta en utredning för att se över och motverka oseriöst utnyttjande av bidragsanställningar. LOs styrelses föredragande Therese Guovelin tyckte inte att utredning var rätt medicin. Hon påpekade att detta arbete redan sker ute i alla LO-förbund och inte är något som behöver utredas. Kongressen valde att gå LOs styrelses väg.

Jari Visshed och Peter Aronsson talade för att LO ska vra mer aktiva i att engagera sig i kvalitén på undervisning i skolan. Kongressen beslutade att ajourner debatt och beslut i dessa frågor till måndagen.

Söndag 12.30

På LO-kongressen träffade Fastighets kongressombud Emil Isenheim, Uddevalla och Lovisa Segerquist, Gävle Erika Haraldsson Fastighets i Tierp, i Folksam-LO pensions montern.

Söndag 11.40

- Banne mig, jag vill inte vänta längre. Snabba på, vi måste minska löneskillnaderna. Jag gillar inte att det finns så stora skillnader mellan kvinnors och mäns löner för likvärdiga jobb. Skynda er.

Det sa Olga Back, från Fastighets i debatten om lönebildning och lönepolitik.

Torbjörn Johansson, LOs avtalssekreterare, inledde debatten.

- Den solidariska lönepolitiken bygger på att trycka upp lönerna i botten. Det är en global framgångsmodell. Det tvingar företagen att bli effektivare och i Sverige gör det oss starkare, sa han.

- Ett stort problem är att ett stort antal tjänstemän flyr in i sifferlösa avtal. Det är ett otyg och skadar den solidariska lönepolitiken. Nu har vi även fått direkt politisk inblandning i lönebildningen. Den ska skötas av arbetsmrknadens parter, sa Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare.

Söndag morgon 09.15

Morgonen började tidigt med delegationsledarmöte på scenen. Nu är kongressen i gång och Karl-Petter Thorwaldsson står i talarstolen igen.

Kongressen ska behandla internationella frågor.

- Lavaldomen ska åt helsfyr!

- Vi kommer aldrig att säga ja till frihandelsavtalet mellan Europa och USA, TTIP, om det innehåller en direktörsdomstol! Vi är för frihandel och vi har ändrat Europas linje när det gäller just direktörsdomstolen, ISDS. Vi har kvar att göra innan förhandlingarna om TTIP är klara. Vi ger aldrig upp. Vi ska förhandla ända in i kaklet.

Sa LOs nyomvalde ordförande.

Lördag 17:15

Kongressen biföll kravet om att allmän visstid ska bort ur LAS.

Lördag eftermiddag

Kongressen valde ny ledning, klicka på rubrikerna för att se dem:

Val av ordförande

Val av 1:e vice ordförande

Val av 2:e vice ordförande

Val av avtalssekreterare

Lördag 15.10

Beslut om att försöka lagstifta bort hyvling:

Läs Arbetets artikel om hyvlingsbeslutet.

Lördag 13:00

"Det måste vara lättare för gemene man att kolla om företaget de vill anlita har kollektivavtal. Om hantverkaren du anlitar jobbar under schysta villkor eller om butiken du handlar i betalar rättvisa löner till sina anställda."

Det förslaget, som även finns i en motion till LO-kongressen som skrivits av Fastighets avdelningar Skärgården, Skärholmen, Huddinge, Tumba och Hallunda, talade Fastighets kongressombud Zia Lodin för.

- Vi behöver en gemensam app för att kunna föra fram de som har schyssta villkor i fler brancher. Varför ska inte det vara möjligt? Vi kan göra det tillsammans, sa Zia Lodin.

Kongressen beslutade att inte bifalla förslaget.

Lördag 11:35

Olga Back är Fastighets avdelningsordförande i Örnsköldsvik. På LO-kongressen är hon ombud. I en motion har avdelningen föreslagit att LO förbättrar möjligheterna att nå nya medlemmar och bistå dem på deras egna språk. Avdelningen vill att LO utreder n modell för hur frivilliga medlemmar kan bli stöd för nyanlända eller inhyrda arbetskamrater från andra länder.

- Frågan är jätteviktig. Vi måste kunna  dra nytta av varandras kompetenser om vi ska kunna värva fler i vår verksamhet. Det är olyckligt att styrelen säger nej till detta, sa hon i talarstolen.

Jim Sundelin från Byggnads stödde Olgas krav.

- Vi måste vara snabbfotade, inte grotta ner oss, sa han.

Ingela Edlund och LOs styrelse tycker inte att man behöver göra som Olga Back föreslagit,

- Alla är överens om att ta vara på varandras olika kunskaper. Vi kan ta hjälp av både Folksam och ABF också.Frågan finns i LOs verksamhetsplan, det är bara för förbunden att börja jobba, sa hon.

Kongressen beslutade med röstsiffrorna 249 mot 147 att inte bifalla Örnsköldsviks avdelningens förslag.

Lördag 10:35

LO ska se över övergången mellan förbunden för medlemmar som byter avtalsområden och därför behöver byta förbund.

- Bra förslag, men vi behöver sätta en tidsgräns för när arbetet med medlemsövergångar i vår medlemsdatabas ska fungera. Jag har föreslagit utgången av 2017, vi vill sätta press på att det här blir gjort säger Fastighets Jarmo Kusmin efter att ha varit upp i talarstolen och pläderat för tidsgränsen.

- Den tidsgränsen ska inte bestämmas av en kongress. Det är upp till styrelsen att sköta det, sa då LOs styrelses föredragande som var Fastighets förbundsordförande Magnus Pettersson.

Kongressen beslutade att avvisa Jarmo Kusmins förslag till tidsgräns. 

Lördag 10:15

Kongressen har fattat beslut om att tillsätta en utredning om LO och LOs roll på alla nivåer. Utredningen ska även se över konsekvenserna av att alla förbund har en plats i styrelsen.

- Beslutet från 2012 års kongress om att alla förbund har en styrelseplats gör mig stolt. Alla medlemmar är lika viktiga. Alla förbund ska kunna medverka och fatta bra beslut som alla kan står bakom.. Jag hoppas utredningen blir en öppen utredning och inte bara fokuserar på makt, sa Ann Katrin Eneblom, ombud för Fastighets.

Fredag 17:10

Emil Isenheim, Uddevalla, blev den första av Fastighets LO-kongressombud som klev upp i talarstolen. Han talade för att kongressen skulle tycka som styrelsen och bifalla motionen 16:4. Motionen är ursprungligen skriven i Fastighets avdelningar Skärgården, Skärholmen,Huddinge, Tumba och Hallunda.

Motionen föreslår att LO ska öka trycket på Socialdemokraterna att genomför det tiopunktsprogram som gjordes om bättre ordningsregler för svensk arbetsmarknad. 

Förslaget var att bifalla kravet i motionen.

- Jag är bara 23 år men jag är väldigt stolt över att stå här i talarstiolen på kongressen och yrka bifall, sa Emil Isenheim.

Han fick applåder.

Kongressen beslutade också att följa styrelsens förslag att bifalla det förslaget i motionen.

Läs mer om tiopunktsprogrammet, klicka här.

Fredag 17 juni 15:15

TCO:s ordförande Eva Nordmark och SACO:s ordförande Göran Arrius talar till kongressen:

- Trygghet finns i det jobb du kan få. 420 000 jobb försvinner varje år, 460 000 tillkommer. Rätt hanterat är det en spännande utveckling, sa Eva Nordmark.

- Lycka till med kongresen och framförallt med det arbete som ni gör varje dag på arbetsplatserna.

Nu tar de valda kongressordförandena plats på podiet och snart börjar kongressförhandlingarna.

Fredag 17 juni 14:15:

SSU:s ordförande Philip Botström talar:

- Ta itu med högerns skitreform allmän visstid! Dn är den enskilt största attack mot arbetstagarna.Den har rubbat balansen mellan parterna på arbetsmarknaden. Allmän visstid behöver få försvinna ur LAS!

Fredag 17 juni 14:00:

LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har hållit sitt öppningstal.

- Med en svetsare som statsminister. Med Stefan Löfven ökar LOs chanser att få igenom politik som förbättrar arbetsvilkoren för förbundens medlemmar.

- Men nu är det hög tid att börja kongressen. När jag slår mitt klubbslag är LOs 28 ordinarie kongress öppnad. Nu är det ni som är ledare i LO. Om det går som jag vill så ska jag sno tillbaka den på måndag!

Fredag 17 juni 13:00:

Kongressöppning med Linda Pira. Det lev hoppdans och handklapp och jubel. LO-ordförande Karl-Petters Thorwaldsson ledde hoppdansen. Sångaren Erik Linder fick kongressen att sjunga med i Orups "Jag har bara regn hos mig".

Nu är det paus för att städa undan från kongressöppningsprogrammet. Snart börjar talen.

Fredag 17 juni 10.30:

Fastighets har 11 röstberättigade på kongressen. Sex ombud: Emil Isenheim, Zia Lodin, Ann Katrin Eneblom, Olga Back, Mathilda Hauge, Lovisa Segerquist, fyra representantskapsombud: Fastighets på LO-kongressen 2016: Jarmo Kusmin, Peter Aronsson, Yvonne Nygårds, Jari Visshed och en styrelseleamot: Magnus Pettersson.

Nu på morgonen pågick de sista förberedelserna i Folkets Hus i Stockholm där kongressen hålls. Dörrmattorna rullades ut av Peter Forsström på LO. I 6Fs lokaler på Barnhusgatan intill Folkets Hus samlades Fastighets delegation och gjorde de sista för beredelserna.

Emil Isenheim från Uddevalla har förberett sig på att gå upp i talarstolen redan första dagen.

- Fastighets har en motion om att LO ska trycka på lite mer för att regeringen ska följa LOs politiska tiopunktsprogram om bättre villkor i arbetslivet. Det är en motion som föreslås bli bifallen, säger han.

Kongressen öppnas 12.00.

Alla texter och bilder, om inte annat anges: Janne Sparrman

Bli medlem i Fastighets

Uppdaterad: