Om tidningen
Redaktionen
Skriv en insändare
Tipsa oss
Annonsera
Prenumerera
Förbundet
 Tidigare nummer

Hide details for [</font><font face="verdana" style="font-size:11px" class="grey"><b>]2012[</b>]2012
01 Februari
02 Mars
03 April

 

Startsidan | Avtalsrörelsen: Kraven står fast
Avtalsrörelsen: Kraven står fast
Det är inte självklart att industriavtalet blir riktmärke för Fastighets i avtalsrörelsen. Lönenivån på 3 procent imponerar inte.

Industriavtalet ger löneökningar på 3 procent över 14 månader. LO:s styrelse råder IF Metall, Livs och GS att skriva under avtalet, samtidigt som LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin i ett pressmeddelande skriver att LO-samordningens krav på jämställdhetspott och låglönesatsningar står fast.
Enligt IF Metalls ordförande Stefan Löfven måste Industriavtalet bli normerande för resten av avtalsrörelsen. Annars riskeras hela lönebildningsmekanismen.
– Lönenivån är bra med tanke på det ekonomiska läget och vi har kommit överens utan konflikt, sa han på presskonferensen efter uppgörelsen.

Magnus Pettersson, Fastighets andra ordförande och ansvarig för avtalsfrågorna, har en annan uppfattning:
– Eftersom industriavtalet är utanför LO-samordningen är det inte självklart att uppgörelsen blir ett riktmärke för Fastighets. Våra krav står fast: minst 860 kronor och 100 kronor mer i en jämställdhetspott.
– Jag är inte imponerad av nivån på uppgörelsen, men indus­triförbunden kände att de inte kunde komma längre, kommenterar Magnus Pettersson.
3 procent på en snittlön för en industriarbetare ger 730 kronor, för Fastighets medlemsgrupper ger det betydligt mindre.
– För en städare innebär det cirka 600 kronor, räknat på snittlönen i serviceentreprenadavtalet. För Fastighets kommer därför löneökningar i kronor istället för procent och en jämställdhets­pott på 100 kronor per anställd att vara de viktigaste kraven under avtalsrörelsen, säger Magnus Pettersson.
Även lägstalönerna i industriavtalet ökar med 3 procent.
– Spannet mellan lägsta lön och genomsnittslön ökar därmed, säger Magnus.

Fastighets avtalsrörelse kommer ändå att påverkas av industriavtalet, påpekar han. Om det blir medling kommer Medlingsinstitutet att vara styrt av industriavtalets nivå och risken för konflikt är stor.

Minna Pyykölä

nr 10|2011
Mobbad har rätt att få hjälp
Avtalsrörelsen: Kraven står fast
Bodil Jönsson tänker nytt om åldrandet
Maria tar det lugnt i julruschen
Skyddsombud stoppade manuell sortering av sopor
Tema belysning: Nytt ljus i spartider
Uppgörelse klar om avtalsförsäkringarna
 Lyssna på hemsidan
 
   Tidning för Fastighetsanställdas förbund E-post: fastighetsfolket@fastighets.se