Om tidningen
Redaktionen
Skriv en insändare
Tipsa oss
Annonsera
Prenumerera
Förbundet
 Tidigare nummer

Show details for [</font><font face="verdana" style="font-size:11px" class="grey"><b>]2012[</b>]2012
 

Startsidan | Intervjun: Sven ser jobben försvinna i glesbygden

Namn: Sven Sjöberg
Ålder: 58 år
Arbete: fastighetsskötare
Familj: fru och tre vuxna barn
Intressen: maratonlöpning, där New York Marathon år 2010 är största upplevelsen hittills, samt fritidshuset, dit man bara kommer via en gångstig eller med båt

0511 intervjubild
Under sina 36 år på Strömsunds hyresbostäder har
Sven Sjöberg upplevt hur bostadsbeståndet halverats.


Sven ser jobben försvinna i glesbygden
– Att göra ett bra jobb och att få hyresgästerna nöjda, det är yrkesstolthet för mig.

Sven Sjöberg, 58 år och fastighetsskötare på det kommunala bostadsbolaget Strömsunds Hyresbostäder, borde veta. Han har jobbat vid företaget i snart 36 år.

Sven Sjöberg jobbar i avfolkningsbygd med allt vad det innebär: vikande befolkningssiffror, rivning av bostäder, sämre service. Strömsund med drygt 12 000 innevånare är en av alla de orter i Norrlands inland som får känna av att ungdomarna inte vill stanna i bygden.
– Det har jag svårt att fatta, här finns ju allt: natur och frisk luft.
När jag säger att det finns de som påstår att Norrlands inland på sikt kommer att växa igen, så skrattar Sven.
– Jag vill ju vara optimist, men visst ser det illa ut.
– Arbetstillfällena försvinner och ser man till jobbet som jag har så förstår man också att det hänt mycket negativt. Halva bostadsbeståendet har rivits. Som mest var vi ett tjugotal anställda på företaget, nu har bostadsbolaget totalt 7,75 tjänster.
Sven är en av många inlandsbor som är rädda om jobbet. Får man en anställning är man nöjd, att byta jobb är inte vanligt i de här trakterna.
– Direkt efter gymnasiet började jag hjälpa min far som var renhållningsentreprenör, sedan fick jag anställning på Strömsunds Hyresbostäder.
Idag jobbar Sven mest med inre reparationer, men på vintern blir det en del utejobb; snöskottning förstås.
Hinner ni serva hyresgästerna i den omfattning ni önskar?
– Bolaget skickar varje år ut en enkät och där får vi väldigt fina vitsord av de boende, men själva tycker vi nog inte att vi hinner med det vi vill. Det mest positiva med jobbet är det goda kamratskapet och att man styr sig själv.

Sven är född i Strömsund – för övrigt Sveriges sjunde största kommun till ytan – och har fått se en kommun i förändring. 1970 var innevånarantalet 18 460, 1995 var det 15 316 och i fjol 12 185.
– På 1950-talet bodde det 25 000 i kommunen, påpekar Sven.
Rivning av lägenheter har varit ett mås­te och det har också blivit vanligt att kommunerna i Norrlands inland tar emot många invandrare.
En sak som retar Sven en aning är att det finns ont om arbetstillfällen men att Samhall alltid kan erbjuda fyra–fem man till jobben.
– Jag vet inte om det handlar om juste konkurrens precis.
Strömsund har också varit föremål för politiska omkastningar. Just nu är det Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som styr, men 2006 kom ett nytt parti in i kommunpolitiken med dunder och brak: Rättvis demokrati.
Med nästan 26 procent av rösterna blev Rättvis demokrati näst största parti efter Socialdemokraterna. Så småningom bildade partiet allians tillsammans med Centerpartiet, Moderaterna och Folkpartiet.
I och med detta hamnade Socialdemokraterna i opposition för första gången sedan kommunen bildades. Men alliansen höll inte samman och redan i slutet av 2007 avbröts samarbetet.
Vad säger du om de politiska svängningarna i kommunen?
– Rättvis demokrati har inte fått något uträttat, de har bara tjafsat en massa. Men visst vill man tro att alla partier har kommunens bästa för ögonen. Friskolor finns det inte underlag för, så det är bara att glömma, och som vänstervriden vill jag förstås att staten och kommunen ska ha ansvar för skolväsendet.
Vad tycker du om facket på arbetsplatsen?
– Jag har sett till att alla är med. Det är lönefrågan som vi tycker borde diskuteras mer. För det första är lönen låg, för det andra gillar vi inte systemet med potter.
Vad säger du om Fastighets som förbund?
– Den nya organisationen är ett oskrivet blad. Lite tjusigt sägs det att förbundet ska bli mer demokratiskt. I klubben är det nästan bara jag som är engagerad och i Strömsund lyckades vi inte bilda någon avdelning. Det blev en resa till Östersund och där kom sju–åtta personer, det är inte mycket.

Text: Jan-Åke Lindahl
Foto: Marlene Stenehäll

nr 5|2011
Arbetsmiljön i kläm när städbranschen expanderar
Färgstarkt på städmässan
Fönsterputsare skadades när skylift vek sig
Föräldraledig – detta gäller för dig
Intervjun: Sven ser jobben försvinna i glesbygden
Ledaren
Sjuknärvaro bättre än sjukskrivning?
"Övertiden ökar med nya reglerna"
 Lyssna på hemsidan
 
   Tidning för Fastighetsanställdas förbund E-post: fastighetsfolket@fastighets.se