Om tidningen
Redaktionen
Skriv en insändare
Tipsa oss
Annonsera
Prenumerera
Förbundet
 Tidigare nummer

Show details for [</font><font face="verdana" style="font-size:11px" class="grey"><b>]2012[</b>]2012
 

Startsidan | Motion via jobbet värt mycket för Marie
Motion via jobbet värt mycket för Marie
När Marie Johansson, 46, är klar med jobbet snörar hon på sig sportskorna och hänger ryggsäcken med träningskläderna över axeln. Hon är på väg till gymmet, en fritidsaktivitet som hennes arbetsgivare sponsrar.

– Det är bra att företaget peppar oss att motionera, men man har också ett eget ansvar för att hålla sig frisk, säger hon.


Marie Johansson ser till att ta pauser i jobbet och sträcka på kroppen.
I omklädningsrummet tar hon ibland hjälp avett gummiband och gör
några stretchövningar som företaget tipsar om.


Marie Johansson har städat i många år. Idag är hon anställd på Inspira och trivs utomordentligt.
– Företaget sätter upp hälsomål och visar omtanke om sin personal. Det är inte så vanligt att städbolag bryr sig om hur man mår efter jobbet.
Gymnastik och idrott har alltid varit ett intresse för Marie Johansson. För henne är det naturligt att dra nytta av företagets friskvårdsbidrag och gå på gym. Där ägnar hon sig åt styrketräning och spinning ett par gånger i veckan.
– Jag gick på gym även när jag jobbade på andra städbolag, men att man här får bidrag till träningskortet är en extra sporre.

På Inspira kan städarna välja från ett smörgåsbord av motionsformer.
– Alla borde kunna hitta något de gillar. Att man rör på sig efter arbetsdagen är viktigt. Det är bra att företaget peppar folk till det. Vill man inte gå till en träningshall eller börja med någon sport kan man ta en promenad.
Marie kompletterar besöken på gymmet med cykelturer. Hon och hennes sambo, som har ett stillasittande jobb som lastbilschaufför, cyklar oftast en sväng efter middagen.
– Även om det kan bära emot då det är dåligt väder, känns det väldigt skönt efteråt.
Hon har också fallit för trenden att skaffa en spikmatta.
– När jag är trött sträcker jag ut mig på den och märker hur det får igång blodcirkulationen.

Marie tycker absolut att man har ett ansvar för sin egen hälsa.
– Det går inte bara att klaga på att jobbet sliter ut en. Man måste se till att jobba effektivt, använda arbetsredskapen som det är tänkt och ta pauser och sträcka på kroppen. Samtidigt är jag den första att medge att det lätt att slarva med sådant om man är stressad.
Marie klassar städjobbet som en befrielse efter några år som röntgensjuksköterska då hon rusade med travar av kassetter och fick värk i rygg och axlar.
Men visst kan hon känna sig stressad även idag och att bära sopsäckar är tungt.
– Att det är bra planering, klara rutiner och tydliga instruktioner är ett plus med Inspira.

Marie städar hos Flir Systems som tillverkar värmekameror och där ingår rena rums-städning.
– Det var intressant att lära sig den metoden och känna att man utvecklas som städare.
Marie tvekar inte att ta upp eventuella problem på jobbet med sin arbetsledare.
– Att man kan göra det utan att ses som en gnällspik är viktigt. Alla vill väl känna att de har inflytande över sin arbetssituation och att deras åsikter tas på allvar.
Trots att Inspira är ett stort företag tycker Marie inte att det känns anonymt. Samtidigt skulle hon likt andra ensamjobbande städare gärna vilja ha mer kontakt med sina arbetskamrater.
– Den sociala samvaron betyder mycket för trivseln. Jag är glad över våra morgonmöten och snart är det After work för all personal på huvudkontoret. Det ska bli trevligt med fest.
Marie gillar att företaget har lite tips om mat och sömn på hemsidan.
– Jag försöker att inte slarva med maten. Startar dagen med en tallrik gröt, sedan är det fika och smörgås med arbetskamraterna. Eftersom jag jobbar halvtid brukar jag äta lunch hemma, men kunden har ett bra pausrum som vi får sitta i. Vi får också använda deras gym och det finns frukt att ta. Lite godis blir det också. Det är lätt hänt när det finns godisautomat.
Vad gäller sömnen har Marie som många andra idag lite sömnproblem.
– Ibland ligger jag vaken i perioder, tittar på klockan och oroar mig för att jag inte ska hinna sova tillräckligt för att vara pigg kommande dag. Det är enerverande.
Eftersom hon börjar arbeta kvart i sex på morgonen ser Marie till att komma i säng senast klockannio. Till jobbet tar hon bilen för att det är enklast och går snabbt.
– Jag lägger upp dagens arbete med schemat som grund och får se till att hinna med det som ingår i kontraktet, säger hon. Att kunderna är nöjda med städningen bidrar till att jag mår bra.


Inspiras vd:
Nöjd personal presterar bättre
Inspira har som första städföretag hälsodiplomerats av Korpen Hälsa.
– Vi vill skapa en mer hälsosam arbetsplats och engagera hela personalen i den strävan. Att erbjuda fruktkorgar och träningskort räcker inte, säger vd Joakim Markovits.

En hälsodiplomering innebär att företaget ska ha ett hälsoperspektiv på hela verksamheten.
– Det är verkligen ingen ”quickfix”. Vi startade processen sommaren 2008 och var klara i höstas, säger Joakim Markovits. Första steget var att med en coach från Korpen gå igenom hur vi jobbar
– ledarskap, arbetsmetoder, arbetsredskap, arbetsrutiner etc och vilket synsätt vi har på hälsa. Sedan diskuterade vi inom vilka områden förbättringar behövs och hur de ska genomföras.
En åtgärd som man genomfört är att
se till att hälsofrågor alltid finns med på arbetsmöten, i medarbetarsamtal och i medarbetarenkäter. Hälsoaspekter ska också ingå i arbetsledarnas dagliga dialog med städarna.

Arbetsledarna har fått utbildning om hälsa av Korpen som de ska föra vidare till städarna. De har också fått tips på föreläsningar som de kan beställa till möten.
– I början var det lite protester från
arbetsledarnas sida mot den här nya arbetsuppgiften, säger Joakim Markovits. ”Ska vi få detta på vårt bord också, vi som redan har så mycket att göra”. Nu tror jag att de insett hur viktigt det är att diskutera hälsofrågor. Hur personalen mår påverkar företagets resultat. Nöjda medarbetare presterar bättre.
I den senaste medarbetarenkäten har Inspira fått höjda betyg vad gäller trivsel, välmående och delaktighet. En majoritet av städarna anger att de har energi kvar efter arbetets slut.
– Personalen ska känna att de har tillräcklig ork både för att klara jobbet och ha en bra fritid. Vi i ledningen måste rannsaka oss själva och fråga hur högt tempo vi kan begära av städarna, säger han. Kanske har vi kommit till vägs ände vad gäller att ”springa fortare”? Det måste vi beakta vid upphandlingen av kontrakt.

En viktig del i hälsodiplomeringen är att sporra individen att ta ansvar för sin egen hälsa. Några städare ska av Korpen utbildas till hälsoinspiratörer och peppa arbetskamrater att tänka och agera i mer hälsosamma banor.
– Vi har också som målsättning att bli en rökfri arbetsplats, säger Joakim Markovits. Vill någon ha hjälp med att sluta röka kan vi ordna det.
Inspiras städare kan få bidrag till en lång rad motionsformer, inte bara som sedvanligt träning på gym. De kan exempelvis gå och simma, spela bowling eller dansa folkdans. Tanken är att alla ska hitta någon aktivitet som passar dem.
– Att träna ihop med sina arbetskamrater är förstås det ideala. Då kombinerar man motion med social samvaro, säger han. Vill några anställda ordna en gemensam träning, pausgympa exempelvis, uppmuntrar vi initiativet och ser om idén går att genomföra.
På företagets hemsida finns tips om motion, sömn och kost.
Vad gäller lunchen är Joakim Markovits medveten om att det för städare kan vara besvärligt att både få tillgång till varm mat och hitta ett ställe där de i lugn och ro kan äta den.
– Hos vissa kunder har städarna tillgång till fina pausrum och kan värma maten i mikrougn. Hos andra kunder kan de få sitta i en källarskrubb och äta medhavda smörgåsar. Den här ojämlikheten är ett problem vi måste jobba vidare med. Det gäller att strida med kunderna.
Ännu har företagets hälsosatsning inte resulterat i någon minskning av sjukfrånvaron.
– Men jag tror att vi har blivit bättre på att fånga upp hälsoproblem innan de går till sjukskrivning. Företagshälsovården, som vi har avtal med, är ett bra stöd i det arbetet, säger Joakim Markovits.


Friskvårdstänkade ska ingå i policyn
Sedan 2001 genomför Korpen hälsodiplomeringar som tagits fram med stöd av Statens Folkhälsoinstitut. För att ett företag ska bli diplomerat krävs att man jobbar strategiskt för att personalen ska få en bra hälsa. Det räcker inte med att exempelvis subventionera personalens motion och mat. Företaget ska erbjuda en god arbetsmiljö och underlätta och uppmuntra sina anställda att göra hälsosamma livsstilsval. Friskvårdstänkandet ska ingå i företagets vision, stå med i policyn och genomsyra verksamheten.
– Processen inleds med att en coach besöker företaget och med ledningen och personalen går igenom vad som behöver åtgärdas ur hälsosynpunkt på arbetsplatsen och diskuterar begrepp som ”Vad är hälsa och vad menar vi med att må bra?”, säger Kent Thuresson på Korpen Hälsa.
Efter det väljs några förbättringsområden ut. Korpen ger stöd i genomförandet av åtgärder och stämmer slutligen av resultatet.
– I början var det främst företag som ligger i framkanten som var intresserade av hälsodiplomering. Nu är det ofta sådana som vill ha struktur på hälsoarbetet och nya företag som vill skapa en hälsosam
arbetsplats som hör av sig, säger Kent Thuresson.
En hälsodiplomering är giltig i två år, sedan kan företag, om de vill, rediplomera sig.

Text: Ingegerd Rönnberg
Foto: Urban Orzolek

nr 10|2009
EU vill spara på arbetsmiljön
Håll reda på dina jobbdokument
Hög nivå på servicen i Turning Torso
Inhyrd personal ersätter uppsagda städare
Krönikan
Ledaren
Porträttet: folkbildare med hjärtat hos ABF
Tusentals kan ha gått miste om lönetillägg
Uppsägningar i Fastighets
"Vi ska inte ha mindre än andra"
 Lyssna på hemsidan
 
   Tidning för Fastighetsanställdas förbund E-post: fastighetsfolket@fastighets.se