Om tidningen
Redaktionen
Skriv en insändare
Tipsa oss
Annonsera
Prenumerera
Förbundet
 Tidigare nummer

Show details for [</font><font face="verdana" style="font-size:11px" class="grey"><b>]2012[</b>]2012
 

Startsidan | Färgstarkt på städmässan
Färgstarkt på städmässan
Linnea Lundström, städare i Timrå, gillar att gå på städmässa. Hon lyssnar på seminarier om miljöhänsyn och golvvård, provkör städmaskiner, tittar på nya modeller av dammsugare och städvagnar och greppar glatt en mopp med rosa skaft. Mer färg skulle pigga upp i jobbet, säger hon.

Många besökare strömmar till när SRTF (Sveriges Rengöringstekniska Förbund) anordnar städmässa, eller som den officiellt kallas Rengörings- och hygienmässa, i Västernorrlands metropol Sundsvall.
Linnea Lundström väntar i solen vid Sundsvall Arena – belägen några kilometer utanför stadskärnan. När hon ser mig nalkas tar hon av solglasen och fimpar cigaretten. Senare berättar Linnea att hon ska fimpa för gott i juni när hennes arbetskamrater på Norrlands Miljövård beslutat att det ska vara en rökfri arbetsplats.
Linnea har ett vackert leende som når ögonen och spänst i steget. Hon verkar avundsvärt pigg, trots att hon bara druckit en kopp kaffe till frukost.
– Jag är nyfiken på vad mässan har att erbjuda. Alla behöver vi nya impulser i jobbet och det är intressant att ta del av nya produkter som finns på marknaden, säger hon och bläddrar i mässprogrammet.
Linnea noterar att det som förväntat är en skarp könsuppdelning på mässan. Nästan alla besökare är kvinnor och nästan alla säljare män.
– Det är kul när mönstret bryts. Jag gillar att se en kvinnlig säljare i en monter och det är bäst med blandade arbetsplatser. I mitt team finns två manliga städare.

på mässan 1
Vi har reducerat antalet rengöringsmedel till ett minimum, berättar Linnea Lundström. Alla är miljömärkta och vi städare är noga med att inte överdosera.

Linnea bestämmer som teamledare över en del produktinköp. Hon kan även vara med och påverka besluten när det gäller större investeringar som städmaskiner eller senast en tvättmaskin.
– När den maskin vi använde gick sönder var den så sliten att det inte längre kändes värt att reparera den. Därför begärde vi att få en ny. Det inköpet blev också riktigt bra.
Hade Linnea inte blivit inbjuden av Fastig­hetsfolket skulle hon ha missat städmässan i sin hemstad.
– Jag tycker att det borde göras mer reklam för arrangemanget. Det har jag för mig att SRTF gjorde förra gången de ordnade mässa i Sundsvall. Då höll man till i Folkets park och det var knökfullt med folk, man fick nästan tränga sig fram till montrarna. Här i arenan är det mer luftigt och överskådligt.

Dagens första seminarium har rubriken ”Vi vill inte att jorden ska bli smutsig när vi städar”. För en fullsatt sal berättar miljöpedagog Nina Wolf om hur de som arbetar inom hygien och rengöring kan bidra till att människor får ett gott liv och till en hållbar utveckling.
– Ett tänkvärt föredrag och en engagerad föreläsare, betygsätter Linnea efteråt, när vi slår oss ned för en fika. Hon vill endast ha en slät kopp nu också och är van att klara sig på kaffe fram till lunch.
Ett par gånger under pausen besvarar Linnea jobbsamtal. Som teamledare har hon mycket att stå i. Städarna ringer till henne när de till exempel har slut på städmaterial. Hon beställer även förbrukningsmaterial som toalettpapper, pappershanddukar och tvål åt kunderna.
– Jag har en rätt komplicerad tjänst, är andreman – alltså back up för arbetsledaren– teamledare och patrullare i ett, säger Linnea. Jag städar såväl på kontor som på tunga industrier likt SCA Östrand och Metso Paper, bägge i Timrå. Ingen dag är den andra lik. Jag får mitt arbetsschema på morgonen samma dag. Att det är stor variation på uppdragen gillar jag.
Att Linnea blev städare kallar hon en banan­skalshistoria. Hon utbildade sig till servitris och tog extrajobb som städare för att dryga ut studiemedlen. När hon blev erbjuden ett heltidsjobb som städare tackade hon ja.
– Att städa är mycket roligare än att vara servitris – ett jobb jag hann pröva på en tid. Man känner sig alltid uppskattad. Det är mindre stressigt också och jag slipper jobba obekväma tider, vilket är ett stort plus när man har familj.
Linnea vurmar för städmaskiner och säger nöjt att det finns gott om sådana på mässan.
– Maskinerna skonar kroppen och gör att vi städare kanske slipper belastningsskador.
Hon testar svängradien på en ny attraktiv modell och uppmärksammar en maskin i rosa som står lite för sig själv.
– Det flesta städredskap går i grått. Grått är snyggt och propert, men lite tråkigt kan jag tycka, säger hon och just då lägger jag märke till hennes skor – ett par rosa foppatofflor. De har Linnea gärna på när hon städar i kontorsmiljö, men på industrierna har hon förstås av säkerhetsskäl arbetsskor med stålhättor.

0511mässan 2
Linnea vurmar för städmaskiner. Hon uppmärksammar
bland annat en maskin i rosa som står lite för sig själv.


Alla färgstarka produkter på mässan faller dock inte Linnea i smaken. En knallrosa t-shirt tycker hon är för gräll som arbetsplagg, men säger att kanske skulle hennes mamma gilla den. Hon ger också tummen ner för några västar och menar att sådana använder städare sällan idag. Linnea tillägger att hon inte är på jakt efter nya arbetskläder. Hon stortrivs i sin huvjacka i gråsvart med grå byxor därtill.
Flera utställare visar städvagnar. Linnea granskar dem kritiskt och konstaterar att vissa modeller är lite för utrymmeskrävande.
– En städvagn måste vara smidig att ta in i hissar och köra i korridorer.
Linnea stannar upp en stund i mässvimlet i glatt samspråk med den leverantör som hennes arbetsgivare köper i princip alla produkter av.
– Att ha en enda leverantör är en klar fördel, men skulle jag hitta någon jättebra produkt hos en annan firma skulle jag tipsa företaget om den, säger Linnea medan hon får ett nytt doseringssystem för rengöringsmedel demonstrerat.
– Smart med ett så slutet system, säger hon. Att bara klunka upp rengöringsmedel, som vi gjorde förr i tiden, kan medföra att det stänker upp i ögonen på en. Då är det viktigt att ha en ögondusch tillhands – något som betonas i en monter intill.

Linnea tycker att det är jätteviktigt att ta miljöhänsyn och blir likt många besökare stående och kikar när en utställare visar hur man med dammsugare kan ångtvätta möbler och väggar.
– Att man kan använda bara upphettat vatten vid rengöring är en tilltalande tanke, säger hon.
Linnea tycker att Norrlands Miljövård gör så gott man kan i miljöhänseende.
– Vi är ett miljöcertifierat företag och har reducerat antalet rengöringsmedel till ett minimum. Alla är miljömärkta och vi städare är noga med att inte överdosera. Dessutom handlar vi i princip allt lokalt.
En snabb lunch i den välbesökta mässrestaurangen och det är tid för ett nytt seminarium. Magnus Rönnmark gör, som han själv säger, ett ohöljt försök att sälja Städhand­boken från Svenska golvrådet. Han framhåller att man tyvärr ännu inte kan städa utan kemikalier och att det inte finns några underhållsfria golv.
– Golvvård är ett viktigt område. Det här verkar vara en bra information att dela ut till städarna. Kanske beställer jag några exemplar, säger Linnea.

0511mässan3
Nästan alla besökare på mässan är kvinnor och nästan alla säljare män.

På eftermiddagen tunnas besöksskaran ut påtagligt, kanske för att städpersonal oftast börjar jobba i ottan och därför har tidig hemgång. Säljarna verkar ändå nöjda med dagens facit.
Även Linnea är nöjd med besöket på mässan.
– Utbudet är väldigt komplett och de största företagen är här. Jag tycker också att modellen med både seminarium och utställare är väldigt bra.

Text: Ingegerd Rönnberg
Foto: Svanthe Harström

nr 5|2011
Arbetsmiljön i kläm när städbranschen expanderar
Färgstarkt på städmässan
Fönsterputsare skadades när skylift vek sig
Föräldraledig – detta gäller för dig
Intervjun: Sven ser jobben försvinna i glesbygden
Ledaren
Sjuknärvaro bättre än sjukskrivning?
"Övertiden ökar med nya reglerna"
 Lyssna på hemsidan
 
   Tidning för Fastighetsanställdas förbund E-post: fastighetsfolket@fastighets.se