Om tidningen
Redaktionen
Skriv en insändare
Tipsa oss
Annonsera
Prenumerera
Förbundet
 Tidigare nummer

Show details for [</font><font face="verdana" style="font-size:11px" class="grey"><b>]2012[</b>]2012
 

Startsidan | Fastighets gör tummen ner för lärlingsutbildningen
Fastighets gör tummen ner för lärlingsutbildningen
Fastighets är i princip för en yrkeshögskola men kritisk till regeringens förslag till lärlingsutbildning.


Regeringen föreslår att lärlingsutbildningar i gymnasiet ska starta till hösten 2008. De är tänkta att bli en variant inom yrkesprogrammet. Minst halva utbildningstiden kommer att vara förlagd till en arbetsplats.
De elever som deltar i lärlingsutbildningarna måste läsa minst 500 gymnasiepoäng. Obligatoriska ämnen är svenska, engelska, matematik, samhälle, historia, religion och idrott. De får rätt att läsa in högskolebehörighet, antingen under gymnasietiden eller på komvux.
Kommunen ska ge ekonomisk ersättning till de arbetsplatser som tar emot lärlingar för att täcka deras kostnader, till exempel för att utbilda handledare.
Regeringen vill också införa en sammanhållen yrkeshögskola. En statlig utredning som fick sina direktiv i början av april ska vara klar med ett förslag senast i februari nästa år.
Regeringen vill att den nya typen av ”högskola” ska kunna ha olika typer av anordnare – såväl kommuner som företag. Antagningskraven ska vara att eleven har ett slutbetyg från gymnasiet eller motsvarande. Beroende på utbildning kan det även bli aktuellt med andra krav. Enligt planerna ska yrkeshögskolan vara igång senast år 2010.

Reaktionerna på förslaget om lärlingsutbildning har varit blandade. Arbetsgivarorganisationen Almega, som är en av Fastighets motparter, tycker att det är ett steg i rätt riktning.
Peter Aronsson, ombudsman på Fastighets med ansvarar för yrkesutbildningsfrågorna, tycker att skolan ska förbereda ungdomar både för ett yrkesliv och för att bli en medborgare i samhället. Den föreslagna lärlingsutbildningen är i första hand till för att ge ett yrke.
– Jag hoppas att den lärlingsutbildning som nu är aktuell kommer att införas i en mycket blygsam omfattning, säger han. Jag förespråkar en bra gymnasieskola, gärna med mycket arbetsplatsförlagd utbildning. I Fastighets vill vi hellre se en lärlingsutbildning efter gymnasieskolan. Lärlingen erbjuds då en anställning på en arbetsplats.
Peter Aronsson är däremot principiellt för en yrkeshögskola:
– Både städ- och fastighetsbranscherna kommer att ha behov av en sådan utbildning. Det måste vara möjligt att göra karriär även i våra branscher.

Minna Pyykölä

nr 4|2007
Fastighets gör tummen ner för lärlingsutbildningen
Förhandlade inte med facket före beslut om försäljning
Här möbleras mot tunga lyft
Krönikan
ledare
Porträttet
Städare utsattes för våldtäktsförsök
Tema trädgård: Allt handlar om Linné
Tema trädgård: Utemiljön kan lyfta ett område
Vem vill bli städare?
 Lyssna på hemsidan
 
   Tidning för Fastighetsanställdas förbund E-post: fastighetsfolket@fastighets.se