Om tidningen
Redaktionen
Skriv en insändare
Tipsa oss
Annonsera
Prenumerera
Förbundet
 Tidigare nummer

Show details for [</font><font face="verdana" style="font-size:11px" class="grey"><b>]2012[</b>]2012
 

Startsidan | Bodil Jönsson tänker nytt om åldrandet
Bodil Jönsson tänker nytt om åldrandet
Bodil Jönsson, uppskattad tänkare och föreläsare, vill förändra vår syn på åldrandet. Hon poängterar att de flesta som går i pension idag inte känner sig gamla och utslitna. Många skulle vilja fortsätta jobba, men kanske inte med samma sysslor.


1011bodil 1
– Dagens pensionärer känner sig vilsna i beskrivningen
av hur äldre människor är, som om det handlade om
några ufon, säger Bodil Jönsson.


Att som Bodil Jönsson vara fysiker och före detta professor vid Lunds universitet gör att man lätt hamnar på minus när det gäller allmänhetens intresse.
Relativt få läser vetenskapliga artiklar. Därför har denna kloka och mycket verbala professor valt att testa sina idéer i tankeböcker. Dessa lättlästa alster har verkligen fått människor att reagera och engagera sig.
Bodil Jönssons första bok ”Tio tankar om tid” – om behovet att hitta en bättre rytm i livet och spåra tidstjuvar – verkade alla ha läst och vilja prata om. Med ”När horisonten flyttar sig. Att bli gammal i en ny tid” har hon återigen träffat rakt i folksjälen. Mail och brev väller in och hennes blogg, där hon lagt ut trådar med olika perspektiv på åldrandet för folk att spinna vidare på, är mycket välbesökt.
klockan tickar… Så öppnas äntligen dörren till Utrikesdepartementet och bokförläggaren kommer ut på trottoaren och förklarar att Bodil Jönsson blivit försenad. Det är många på UD som vill ha ett signerat exemplar av den nya tankeboken och byta några ord om innehållet.

I taxin till Bromma flygplats förklarar Bodil Jönsson att hon föreläst på de flesta av landets universitet och i somras talade hon i Almedalen under rubriken ”Gamla är unga längre”. Lägg därtill alla tidningar som vill ha intervjuer.
Trots det pressade tidsschemat verkar hon inte alls trött, utan fylld av energi och iver. Nyfiket frågar hon efter mitt första intryck av ”När horisonten flyttar sig”. När jag svarar att jag blev glad, blir Bodil Jönsson förtjust.
– Jag är en vildhjärna och vill skaka om förutfattade meningar om hur det är att bli gammal. Tillvaron efter pensionsåldern kan vara en tid fylld av möjligheter och nya utmaningar. Kort sagt; det finns inget bäst-före-datum på människor. Sådana visioner skulle man kunna tycka att landets ledare borde förmedla. Men därifrån är det tyst.

Bodil Jönsson förklarar att hon sett många människor bli deprimerade och vissna efter att ha gått i pension.
– Till stor del tror jag det beror på kravet att lämna arbetslivet när man känner sig full av kraft och vet att man har mycket att bidra med. Det är också helt galet att människor från en dag till nästa ska gå från att jobba 100 procent till att jobba noll procent.
Att pensionssystemet bör reformeras ser Bodil Jönsson närmast som en självklarhet. Hon tror att pensionsåldern inte kommer att finnas på sikt.
– Att vara 75 år idag är som att vara 65 år i min föräldrageneration. Vi ser och hör rimligt bra, vi är rörliga och vi använder datorer, säger hon. Dagens krya och aktiva pensionärer känner sig vilsna i beskrivningarna av hur äldre människor är, som om det handlade om ufon.
Denna vilsenhet var gnistan som fick Bodil Jönsson att börja skriva boken.
– Samtidigt var jag irriterad på att forskning om äldre mest handlar om eländesforskning och att äldre nästan alltid framställs som en belastning för samhället. Egentligen är det ju tvärtom. Vi äldre har kunskaper och erfarenheter som arbetslivet behöver.

1011bodil2
– Även som äldre ska man se till att utmana sin hjärna och lära sig nya saker, säger Bodil Jönsson.

Bodil Jönsson känner ingen abstinens över att ha lämnat sin professur på Lunds universitet. Hon är ändå kvar i arbetslivet och har möjlighet att påverka.
– Ännu är det inte att dags att skaffa höns, som ett barnbarn nyligen frågade. Det har jag tidigare sagt att jag ska göra som pensionär.
Bodil Jönsson menar att på samma sätt som 40-talisterna lärde varandra att vara tonåringar skulle denna generation, som är van att stå på barrikaderna, kun­na lära varandra att bli gamla på ett nytt sätt.
- Det känns också, härligt nog, som det börjar myllra fram en folkrörelse. Det skrivs och debatteras om äldres kunskap och möjligheter. Många vägrar pensionera sig och tänker fortsätta jobba så länge de känner att de gör nytta och tycker att det är roligt. En del arbetar vidare inom sitt gamla yrke, andra blir konsulter, startar eget företag eller ägnar sig åt forskning.
Bodil Jönsson tillägger att hon naturligtvis är medveten om att det finns människor med fysiskt ansträngande arbeten, exempelvis städare eller undersköterskor, som kan läng­ta efter att få gå i pension.
– Men de vill säkerligen inte heller betraktas som gamla och oförmögna att lära sig nya saker. Kanske skulle de vilja fortsätta arbeta efter pensionsåldern om de fick byta jobb och syssla med något de brinner för? Ett Horisontråd, likt Trygghetsrådet för arbetslösa, skulle kunna hjälpa äldre att hitta nya vägar i arbetslivet. Jag tror att det kunde vara till stor nytta för folk som är otillfredsställda med sitt arbete. Binder man någon form av mo­rot till det som ”Vad vill du göra?” skulle det vara lönsamt för arbetslivet från början.
Hon säger att det är lätt att som nybliven pensionär börja fylla sin lediga tid med till exempel resor, boule, bridge och konstutställningar.
– Barnbarnen vill också ha sitt och det är ju ett stort nöje. Ändå kan det kännas som om det inte räcker och att vi vill ha mer, säger hon. Även som äldre bör man se till att utmana sin hjärna och lära sig nya saker. Inom arbetslivet och forskningen behövs dessutom äldres erfarenhet och kompetens.
Bodil Jönsson poängterar att till exempel en fastighetsskötare som går i pension har betydande kunskap inom sitt yrkesområde. Han eller hon skulle – om viljan finns – bli en utmärkt mentor eller kanske en seniordoktorand.
– För den akademiska världen skulle det vara guld värt att få tillgång till sådan praktisk erfarenhet. För den före detta fastighetsskötaren kan det bli en ny spännande arbetsuppgift. Om man vågar tänka nytt, öppnar sig stora möjligheter, säger hon.

Hon vill också slå hål på myten om att äldre är teknikfientliga och att yngre är så väldigt mycket bättre än äldre på datorer och ny teknik.
– Arbetsgivare borde sluta att imponeras av yngres datorbrådmogenhet och tro att de har totalkompetens. De ungas kunskaper är ofta ganska ytliga. Äldre kanske inte är så intresserade av den senaste mobilmodellen, utan vill ha tiden till annat.
Själv lovprisar Bodil Jönsson de möjligheter som internet erbjuder och bloggen är ett bra arbetsredskap för henne.
– Nätet är en viktig bro till andra människor, speciellt nu när jag lämnat min arbetsplats på universitetet. Genom internet kan vi som är pensionärer och vill använda vår kunskap och erfarenhet skapa idégemenskaper och tankesmedjor där vi kan diskutera olika frågor.
Bodil Jönsson berättar, innan hon flyger hem till Lund, att hon bad några goda vänner att läsa manuset till boken och säga om det var tillräckligt intressant, innan hon kontaktade bokförlaget.
En läsare var en kvinna i 70-årsåldern som alltid haft hästar och insåg att hon snart skulle tvingas avliva en av dem. Eftersom hästar inte bör vara ensamma tänkte hon göra sig av med den andra också.
– Hon ansåg sig för gammal för att fortsätta hålla hästar, men tänkte om efter att ha läst manuset. Det gjorde mig hjärtinnerligt glad att mina tankar kun­de ha en sådan vitaliserande effekt. Jag förstår också nu att jag kommit åt något viktigt som berör både äldre och yngre, säger Bodil Jönsson.

Text: Ingegerd Rönnberg
Foto: Cecilia Larssonnr 10|2011
Mobbad har rätt att få hjälp
Avtalsrörelsen: Kraven står fast
Bodil Jönsson tänker nytt om åldrandet
Maria tar det lugnt i julruschen
Skyddsombud stoppade manuell sortering av sopor
Tema belysning: Nytt ljus i spartider
Uppgörelse klar om avtalsförsäkringarna
 Lyssna på hemsidan
 
   Tidning för Fastighetsanställdas förbund E-post: fastighetsfolket@fastighets.se