Om tidningen
Redaktionen
Skriv en insändare
Tipsa oss
Annonsera
Prenumerera
Förbundet
 Tidigare nummer

Show details for [</font><font face="verdana" style="font-size:11px" class="grey"><b>]2012[</b>]2012
 

Startsidan | Tema trädgård: Allt handlar om Linné
Allt handlar om Linné

Nästa vecka inleds födelsedagskalaset för Carl von Linné.

Det finns en man som det är svårt att undvika i sommar; Carl von Linné. Att det är 300 år sedan han föddes kan knappast ha undgått någon. Man kan bland annat läsa om honom på baksidan av mjölkpaketen, där han presenteras som världens första ekolog och kretsloppsförespråkare.
Linnéåret invigdes i Växjö i januari men det är den här veckan som jubileet tar fart på allvar. Födelsedagsfirandet inleds med en nationell högtidsdag den 19 maj i småländska Råshult, där Linné föddes den 13 maj 1707 (den 23 maj enligt vår tideräkning). I Uppsala, där han bodde under större delen av sitt liv, fortsätter kalaset den 23:e i närvaro av bland andra kungligheter från Sverige och Japan.

linnékläder linneskylt

Lycklig den turistchef som i sin kommun kan sätta upp skylten ”Linné was here”, skriver Karin Berglund i sin nyutkomna biografi över Linné (Jag tänker på Linné - han som såg allt). Men om man ska döma av sommarens alla evenemang med anknytning till årets Linnéjubileum verkar han ha varit nästan överallt. Var och varannan trädgårdsanläggning, hembygdsförening, botaniskt sällskap och museum har hittat en anledning att delta i firandet.

Linné uppmärksammas också utomlands, inte minst genom de Linnésällskap som finns runt om i världen. Linné är Sveriges genom tiderna internationellt mest kända vetenskapsman och ett stort namn speciellt i Holland (där han stannade i tre år efter att ha doktorerat vid universitetet i Harderwijk 1735) och i Storbritannien (där en stor del av hans samlingar finns).
I Holland har Linné bland annat varit årets tema i den stora tulpanparken Keukenhof utanför Leiden.
I Storbritannien anordnas allt från vetenskapliga debatter till födelsedagspicnic i botaniska trädgården i Edinburgh.
En viktig del av Linnéfirandet i Storbritannien är det svenska bidraget till den stora trädgårdsutställningen Chelsea Flower Show i London 22–26 maj. Landskapsarkitekten Ulf Nordfjell har skapat en trädgård, ”A tribute to Linneaus”, med växter som odlades på Linnés tid men som till formen speglar modern svensk trädgårdsdesign. Efter att ha visats i London ska den plockas ner och transporteras tillbaka till Sverige för att återuppstå i Göteborg.


Tips på nätet för trädgårdsturister
För den som är intresserad av växter och trädgård finns extra mycket att se och lära under Linnéåret. 14 trädgårdar – från Attje i Lappland till Fredriksdal och Sofiero i Skåne – har utsetts till officiella jubileumsträdgårdar. En femtonde är på gång i Färjestaden, där Linné landsteg den 1 juni 1741 på sin öländska resa.
Den som vill veta mer om trädgårdar och övriga evenemang under jubileumsåret kan surfa in på Linnédelegationens hemsida www.linne2007.se. Fler tips för trädgårdsturister finns på www.linneturism.se.

Text: Marianne Lagergren
Foto: Minna Pyykölä

nr 4|2007
Fastighets gör tummen ner för lärlingsutbildningen
Förhandlade inte med facket före beslut om försäljning
Här möbleras mot tunga lyft
Krönikan
ledare
Porträttet
Städare utsattes för våldtäktsförsök
Tema trädgård: Allt handlar om Linné
Tema trädgård: Utemiljön kan lyfta ett område
Vem vill bli städare?
 Lyssna på hemsidan
 
   Tidning för Fastighetsanställdas förbund E-post: fastighetsfolket@fastighets.se