Om tidningen
Redaktionen
Skriv en insändare
Tipsa oss
Annonsera
Prenumerera
Förbundet
 Tidigare nummer

Show details for [</font><font face="verdana" style="font-size:11px" class="grey"><b>]2012[</b>]2012
 

Startsidan | Cykla till jobbet och rädda knäna
Cykla till jobbet och rädda knäna
Cykla mera! Det stärker dina knän och förebygger eventuella knäskador. Som en bonus får även hjärtat jobba. Rådet kommer från sjukgymnast Per Ingemarsson på Karlstads medicinska träningsinstitut, KMTI.


– Kroppen är gjord för att gå i skog och mark. Knäna klarar belastning bäst när man går eller står upprätt, säger Per Ingemarsson.
Att stå på knäna eller arbeta i en hukande ställning belastar knäna. Per Ingemarssons allra bästa råd till fastighetsskötare som känner att deras knän börjar bli slitna av jobbet är att använda redskap med långa skaft och att variera mellan olika arbetsuppgifter.
Om man står mycket på knä i jobbet kan man få ont på framsidan av knäna, så kallade skurgummeknän.
– Det går att undvika om man använder knäskydd, säger Per Ingemarsson.

För fastighetsskötare, byggnadsarbetare och andra som överbelastar sina knän brukar förslitningsskador i knäna komma efter cirka tio år i yrket. Ofta är det brosket som slitits ut.
– Brosket är olika tjockt och därmed olika tåligt i olika delar av knäet. Det fungerar så för att människan ska vara så smidig som möjligt. När man står på knä belastas brosket i det tunnaste området, berättar Per Ingemarsson.
Med starka knän klarar man sig bättre från skador. Det är forskarna eniga om.
– Skadorna går att förebygga. Nio av tio mår bättre av att cykla. Det är ett bra alternativ för dem som inte vill gå på gym, säger Per Ingemarsson.
Lätt cykling får igång cirkulationen i knäna, tung cykling gör muskeln starkare. Om man har fått slitage i knäna är det framförallt viktigt att hålla framsidan av låret starkt.
Om man känner smärta i sitt knä är den naturliga reaktionen att vila. Men det är fel, säger Per Ingemarsson. Den bästa medicinen är istället att vara i rörelse.

Yrken med mycket knästående arbete har hög risk för knäskador. Till exempel har var fjärde mattläggare problem med sina knän.
– Fastighetsskötare är inte lika drabbade, säger Per Ingemarsson.
Fastighetsskötare behöver ofta stå på knä för att rensa avlopp eller reparera där det är svårt att komma åt. Att köra traktor är ett annat arbetsmoment som belastar. Att bromsa, växla och gasa med foten är en typ av statisk belastning som kan vara skadlig. Per Ingemarssons råd är att istället använda handreglage och att se till alla reglage är välsmorda och lättanvända.
Även vid stående arbete kan knäna belastas om man rör sig mycket på hårt underlag. Då är det viktigt att använda bra skor med stötdämpning.
Att få så stor variation som möjligt i jobbet är bra för hela kroppen, inte bara för knäna.
– Det positiva med fastighetsskötarjobbet ur hälsoperspektiv är de många arbetsmomenten som ger variation. Det är mycket hälsosammare än yrken med med monotona rörelser och eller med stillasittande arbete, säger Per Ingemarsson.


Skurgummeknän & slitet brosk
När ett knä är svullet och knäskålen känns varmare än normalt kan det bero på bursit, mer känt som skurgummeknän. Den här typen av inflammation går över om man undviker belastning och skaffar knäskydd.
Slitet brosk i knäskålen kommer efter flera års slitage och märks som molande värk. Knäet är stelt på grund av att vätska har samlats i knäleden, men svullnaden syns sällan utanpå. Att cykla, delta i vattengymnastik eller styrketräna är lämpliga behandlingssätt och fungerar även bra som förebyggande åtgärder. Motion håller också vikten nere då några extra kilon ökar belastningen på knäna.

Minna Pyykölä


nr 2|2009
31 städare i Sandviken förlorade jobbet
Arbetslösheten stiger snabbt
Cykla till jobbet och rädda knäna
Ledaren
Lönestatistik med reservationer
Med i facket – självklart för Daniel men inte för Maria
Stressen dämpar glädjen i jobbet
Uppsagd och avstängd efter 23 års tjänst
Vantrivsel – ett fall för chefen
 Lyssna på hemsidan
 
   Tidning för Fastighetsanställdas förbund E-post: fastighetsfolket@fastighets.se