Om tidningen
Redaktionen
Skriv en insändare
Tipsa oss
Annonsera
Prenumerera
Förbundet
 Tidigare nummer

Show details for [</font><font face="verdana" style="font-size:11px" class="grey"><b>]2012[</b>]2012
 

Startsidan | Ledaren
Till vilket pris?


När en cancersjuk läkare inlagd på ett av Stockholms sjukhus slog larm om den undermåliga städningen blev det liv i luckan. TV och tidningar uppmärksammade saken – det är bra.
Vad handlar då problemet om i sin förlängning? Jo, det handlar om upphandling. Numera är det nämligen lägsta pris som gäller i nästan alla lägen.
Läser i kollegan Kommunalarbetaren nr 22/08 om en rundringning som tidningen gjort till olika sjukhus i Sverige – tre minuter får det ta att städa en toalett. Prislappens diktatur – är det den som gäller?
Är inte det viktigaste att toaletten blir ren?
Dessutom; på ett sjukhus, där patienter kan ligga med öppna sår, är det naturligtvis totalt oansvarigt att inte satsa på kvalitetsstädning.
I Fastighetsfolket nr 10.08 uttalar sig Almega Serviceentreprenörerna, som organiserar städ- och serviceföretag, angående de smutsiga sjukhussalarna. Problemet är inte att de privata entreprenörerna sköter städningen utan att fokus i upphandlingen läggs på priset istället för på kvalitén.
Vad gäller att fokus läggs för mycket på priset istället för på kvalitén, så kan det väl inte vara svårt för arbetsgivarorganisationen att tillsammans med facket driva denna fråga?

Som konsumenter bör vi också ge akt på prislappen.
Vi köper ibland kläder och andra textilier till enormt låga priser. Som köpare bör vi ställa krav. Vilka har producerat varan och under vilka förhållanden?
Då och då kommer larmrapporter om hur barnarbetare tillverkar varorna under eländiga villkor. Ökat konsumentinflytande – konsumentmakt – är det enda sättet att hjälpa människor i tredje världen från att utnyttjas för att vi i den rika världen ska kunna klä oss billigt.
Slutligen en prislapp av en hel annan art: George W Bush gjorde slut på mer pengar på krig än någon av USA:s tio andra presidenter efter andra världskriget. Krigen i Afghanistan och Irak har hittills kostat 6,6 biljoner svenska kronor. 6,6 biljoner! Får vanvett kosta hur mycket som helst?

Jan-Åke Lindahl
chefredaktör

nr 1|2009
Dålig fart på det förebyggande arbetsmiljöarbetet
Hård kritik mot Lavalutredningen
Inte riskfritt att ”baktala” arbetsgivaren
Krönikan
Ledaren
Samspelt duo fixar felen på elen
Städare klämdes svårt i olycka med hiss
Svårare att få jobb inom Samhall
Så blir jobbet roligare
Upprörd över flyktingpolitiken
 Lyssna på hemsidan
 
   Tidning för Fastighetsanställdas förbund E-post: fastighetsfolket@fastighets.se