Om tidningen
Redaktionen
Skriv en insändare
Tipsa oss
Annonsera
Prenumerera
Förbundet
 Tidigare nummer

Show details for [</font><font face="verdana" style="font-size:11px" class="grey"><b>]2012[</b>]2012
 

Startsidan | Friskförklarad förlorade jobbet
Friskförklarad förlorade jobbet
Har Varbergs föreningsråd rätt att säga upp en av sina anställda därför att han anses vara så pass frisk att han inte längre har rätt till lönebidrag? Nej, anser Fastig­hets som stämt föreningsrådet till Arbetsdomstolen.

Föreningsrådet anställer personer med funktionshinder och de arbetar i de ideella föreningar som är medlemmar i rådet. Det är Föreningsrådet som är arbetsgivare och sköter allt det administrativa kring anställningarna.
Vaktmästaren har varit anställd hos föreningsrådet sedan 1987 och har under de senaste tio åren jobbat åt en och samma förening. När Försäkringskassan i höstas ansåg att han var helt frisk och beslutade att lönebidraget skulle upphöra, sa föreningsrådet upp honom och hänvisade till arbetsbrist.

Fastighets har ogiltigförklarat uppsägningen och hävdar att det inte råder arbetsbrist utan att anledningen istället är att lönebidraget upphört.
I sin stämningsansökan till Arbetsdomstolen skriver Fastighets att vaktmästaren har tillräckliga kvalifikationer för fortsatt arbete hos Föreningsrådet.
– Föreningsrådets stadgar kan inte stå över lagen om anställningsskydd. Dessutom är idén med lönebidraget att det ska leda till en fast anställning hos arbetsgivaren, säger Gunilla Kevdal, ombudsman på Fastighets.
Vaktmästaren arbetar kvar i väntan på Arbetsdomstolens beslut.

Minna Pyykölä

nr 3|2012
Arbetsrätt: Ledigt utan löneavdrag
Fastighets tvekar om medlemskort
Fastighetsarbete stoppades efter asbestlarm
Friskförklarad förlorade jobbet
När ingen öppnar och posten samlats på hög
Råttorna invaderar
 Lyssna på hemsidan
 
   Tidning för Fastighetsanställdas förbund E-post: fastighetsfolket@fastighets.se