Om tidningen
Redaktionen
Skriv en insändare
Tipsa oss
Annonsera
Prenumerera
Förbundet
 Tidigare nummer

Show details for [</font><font face="verdana" style="font-size:11px" class="grey"><b>]2012[</b>]2012
 

Startsidan | Samspelt duo fixar felen på elen
Samspelt duo fixar felen på elen
Parhästarna Lars Andersson och Kenny Engström, elektriker på Hugebostäder i Huddinge, far runt i sin servicebuss till skolor och daghem och åtgärdar allehanda elfel. De gör nästan alltid jobben ihop och känner varandra så väl att de inte behöver prata om hur de ska gå till väga.


0109viddagis
KennyEngström och Lars Andersson fixar
utomhusbelysningen vid daghemmet Solrosen
i Huddinge.


Strax bakom Huddinges småstadslika centrum finns Huges områdeskontor för Stuvsta och Snättringe. Här samsas många olika yrkeskategorier: fastighetsskötare, drifttekniker, målare, snickare, reparatörer, trädgårdsmästare och så elektriker då.
Kenny Engström och Lars Andersson välkomnar mig i sin lilla ”holk”. En brant trappa leder upp hit från deras verkstad – som denna dag är extra välstädad, bekänner de.
– Vanligen hjälps vi åt att röja upp här en gång i månaden, säger Lars Andersson. Nästan varje dag beställer vi nytt material och det är mycket emballage som ska tas om hand. Dessutom sågar och snickrar vi en del.
Vid verkstaden står den klarblå servicebussen lastad. Det är åtskilligt som elektriker måste ha med sig ut på jobb: kablar, säkringar, vägguttag, strömbrytare, olika ljuskällor, skruv, skruvdragare, borrmaskin, plugg och inte minst viktigt – en stege. I fickor på arbetskläderna finns handverktygen som de behöver.
– På kontoret hittar man oss sällan. Det blir väl ”en skvätt” om dagen vid datorn, när vi sköter det administrativa, säger Kenny. Mesta tiden är det ut och in i bussen som gäller. Det är inga långa sträckor vi kör, kanske tio minuter i taget.
Speciellt under loven har de mycket att stå i. Alla vill att elinstallationer och reparationer ska vara ordnade när barnen kommer tillbaka.

Standardjobben är att byta trasiga vägguttag och hf-don, en elektronisk manick som sitter i modern armatur, och ofta går sönder. De försöker arbeta förebyggande och reparera grejer innan de slutar fungera.
Ibland blir det ”brandkårsutryckningar”.
Någon kan ringa från ett dagis och säga att de inte har el, eller att säkringarna går hela tiden.
– Ofta handlar det om att de använder för många el-apparater samtidigt: kaffebryggare, mikrougn och vattenkokare. Vattenkokaren är en riktig el-slukare, säger Lars.
Det är sällan som elfel leder till riktiga bränder, men det är många tillbud. Dåliga skarvsladdar, kaffebryggare man glömt att stänga av och teveapparater som lämnats i stand by-läge är några orsaker.

0109 elgubbe 2
Lars Adersson och hans kollegor tillbringar en stor del av dagen på resande fot. Det blir dock inga långa körsträckor mellan de olika uppdragen.

Kenny och Lars får sina arbetsorder via felanmälan och lägger sedan själva upp arbetet. Vad måste prioriteras och i vilken ordning ska de övriga uppdragen utföras? Mer än tre dagar ska kunden i normala fall inte behöva vänta.
– Saknar en skola el i ett klassrum måste vi så klart åka dit på stört och kolla vad som hänt. Är det problem i Björkängshallen tar vi det också direkt. Isen får inte börja smälta och hockey är oerhört viktigt i Huddinge, säger Kenny.
– De flesta kunder är snälla och förstår att vi jobbar så fort vi kan. Kommer det klagomål, är det främst felanmälan som får ta dem. Ofta handlar det om hyresgäster som är upprörda över att vi satt upp utebelysning som lyser in i deras lägenheter. Men vi måste prioritera säkerheten vid skolor och dagis, säger Lars.
Felsökning är det som tar längst tid, speciellt på Huddinge gymnasium, som har ett avancerat styrsystem för lampor i klassrum, belysning i korridorer och ytterbelysning.
– Några ritningar finns inte och det kan vara rena detektivjobbet att hitta rätt reläer. När man lyckas är man stolt, säger Kenny.

Med stolthet berättar Kenny Engström och Lars Andersson också att de lyckats få den gamla fontänen vid gymnasiet att lysa upp omgivningen med ett vackert färgspel igen.
– Det klarade vi genom en installation med bland annat diodlampor, reläer och kontakter. Något vi fått mycket beröm för. Synd att vi inte kan visa ljusspelet för dig. Vi har stängt av vattnet inför vintern, säger Lars.

På daghem och lågstadieskolor kommer barn nyfiket fram och kollar vad de gör.
– De frågar vad vi jobbar med och så vill de veta vad vi heter, säger Kenny. Men det är inte så att vi är igenkända av barnen. Vi besöker kanske bara en skola eller dagis en gång i halvåret.
Vad gäller sabotage av belysning, så har den minskat på skolorna. Främst för att armaturen numer ofta är infälld i taket.
– Det är inte så lätt att förstöra belysning som sitter så högt, säger Lars. Man kan inte sparka eller slita ned den som man kan med lampor som hänger i linor från taket. Å andra sidan är de lamporna lättare att reparera. Att byta hf-don i infälld armatur är ett pilljobb.
Vissa jobb som elektrikerna utför, som installation av extra eluttag, uppsättning av myslampor och de på dagis just nu jättepopulära digitala fotoramarna ska kunden betala för.
– Vi räknar ut priser och sedan skickar kontorsfolket fakturor, säger Kenny.

0109elgubbe
Som elektriker gäller det att vara noggrann, framhåller
Lars och Kenny. Med el får det inte bli fel.


För att passa som elektriker ska man gilla att jobba hantverksmässigt och man måste vara noggrann, framhåller de. Med el får det inte bli fel! Dessutom ska man inte vara rädd för att bli lite skitig.
– Att dra kabel kan vara ett riktigt smutsigt jobb och när man lyfter ned gammal takarmatur kan man få åratals lager av damm över sig, säger Kenny.
– Ibland har någon kört ned en belysningsstolpe och när vi ska fixa det känns det alltid som det regnar och man står i lervälling, tillägger Lars.
Vanligtvis jobbar de enbart dagtid, men var sjunde vecka har de jour. Jouren gäller hela Hugebostäders fastighetsbestånd. Förutom eljobb kan det exempelvis vara avloppsstopp och glaskross.
Både Kenny Engström och Lars Andersson har gått elteleteknisk linje på gymnasiet. Båda har också arbetat privat innan de började på Hugebostäder. De lärde känna varandra på Storstockholms Elmän.
– Jag var ung och grön och fick gå som lärling åt Kenny. Vi insåg snart att vi trivdes ihop och idag brukar de andra på kontoret skoja om att vi är som ett gammalt gift par, säger Lars.
– Vi umgås dock inte på fritiden och har aldrig semestrat ihop familjevis. Man ska akta sig för att nöta ut varandra, säger Kenny och Lars nickar medhåll.

Att jobba kommunalt tycker de har både för- och nackdelar.
– Jag tänkte att jag aldrig skulle jobba kommunalt för att det är för enahanda, men områdeschefen, som jag känner sedan tidigare, lockade hit mig. Nu inser jag att det är bättre arbetsförhållanden inom kommunen än på den privata sidan. Man satsar också mer på utbildning och säkerhet, säger Kenny.
– Innan jag kom hit jobbade jag på ett litet privat elföretag. Det var enormt snärjigt och jag kände mig utnyttjad. En dag fick jag nog och ringde Kenny som jag visste gått över till Hugebostäder och undrade om det fanns något jobb åt mig. Det har jag aldrig ångrat. Att lönen är lite sämre uppvägs av att det är mer semesterdagar och klämdagar, säger Lars.
De umgås självfallet med de andra på kontoret och varje månad hålls ett gemensamt möte.
– Många här gillar som vi hårdrock. Vi är ett gäng som ska gå och lyssna på AC/DC på Globen. Hugebostäder ordnar också trevliga aktiviteter, vi hade exempelvis julfest på Finnboda varv, säger Lars.
Elektrikeryrket kan sägas vara ett av de sista mansreviren. Varken Kenny Engström eller Lars Andersson har haft någon kvinnlig kollega.
– Vi välkomnar kvinnor i branschen och det finns inget som talar emot att kvinnor skulle passa för jobbet, säger Kenny.
– Ett argument som borde locka är väl att det är lätt att få jobb som elektriker även i kristider, säger Lars. Men det verkar som om alla ungdomar idag bara är intresserade av data. Synd för det här är ett stimulerade och väldigt omväxlande jobb. Att man inte vet vad dagen för med sig är en del av charmen.


Fem råd om elsäkerhet från Kenny och Lars

  1. Stäng av teve och andra elapparater ordentligt, ej på stand by.
  2. Skaffa timer på kaffebryggaren.
  3. Minimera antalet skarvsladdar.
  4. Försök dimra spotlights, så de inte blir så enormt varma.
  5. Skaffa jordfelsbrytare om du ska jobba med elgrejer på tomten.

Text: Ingegerd Rönnberg
Foto: Elis Hoffman

nr 1|2009
Dålig fart på det förebyggande arbetsmiljöarbetet
Hård kritik mot Lavalutredningen
Inte riskfritt att ”baktala” arbetsgivaren
Krönikan
Ledaren
Samspelt duo fixar felen på elen
Städare klämdes svårt i olycka med hiss
Svårare att få jobb inom Samhall
Så blir jobbet roligare
Upprörd över flyktingpolitiken
 Lyssna på hemsidan
 
   Tidning för Fastighetsanställdas förbund E-post: fastighetsfolket@fastighets.se