Om tidningen
Redaktionen
Skriv en insändare
Tipsa oss
Annonsera
Prenumerera
Förbundet
 Tidigare nummer


Show details for [</font><font face="verdana" style="font-size:11px" class="grey"><b>]2012[</b>]2012
 

Startsidan | Städare har väntat ett halvår på sin lön
Städare har väntat ett halvår på sin lön
Arnulfo Riofrio och hans arbetskamrater på Mysyc Städservice i Tyresö har inte fått lön sedan augusti i fjol. Arbetsgivaren har lämnat landet, vilket försvårat möjligheterna att försätta företaget i konkurs. Nu hoppas Arnulfo att han ska få ut sina pengar via den statliga lönegarantin i slutet på den här månaden.


arnulfo
- Jag oroar mig för framtiden, säger Arnulfo Riofrio. Jag har skulder men nästan inga pengar.

Arnulfo Riofrio arbetar nu två och en halv timme om dagen. Tidigare hade han ett heltidsjobb.
Han är en av några få anställda från Mysyc som fått jobba kvar på ett av företagets gamla kontrakt. Ett annat städföretag tog tillfälligt över kontraktet i slutet av förra året.
– Jag söker nytt jobb men har inte hittat något, säger han.
– Jag har skulder men nästan inga pengar. Vi har räkningar att betala och jag måste köpa månadskort för att ta mig till och från jobbet och kontantkort till telefonen. Jag har fått låna av min fru och syster.
Totalt är det 14 medlemmar i Fastighets som inte har fått ut sina löner. Deras sammanlagda lönefordran uppgår till drygt 1,4 miljoner kronor.

Den 9 mars ska tingsrätten i Nacka behandla de konkursansökningar som nu lämnats in. En konkursförvaltare kommer sedan att utses. De anställda kan då, via den statliga lönegarantin, ansöka om att få ut sina löner.
Redan i Fastighetsfolket nr 9.10 skrev vi om problemen hos Mysyc Städservice, som har totalt ett åttiotal anställda. Att det dröjt så länge innan företaget begärts i konkurs beror bland annat på att det varit problem med delgivningen av löne­kra­ven. Eftersom vd:n har lämnat landet har det varit svårt att få fram korrekta uppgifter.
Mysyc Städservice har även skatteskulder och skulder till privata bolag. Dessutom har företagets hyresvärd lämnat in en avhysningsansökan sedan städbolaget låtit bli att betala hyran under hösten. Om städbolaget inte flyttar frivilligt kommer Kronofogdemyndigheten se till att företaget lämnar lokalerna.
Gesa Markusson, ombudsman i Stockholm, säger att hon aldrig tidigare varit med om att det tagit så här lång tid innan en konkurs kan verkställas.
– Delgivningsreglerna behöver ändras för att snabba på hante­ringen i de fall där det är uppenbart att allt inte står rätt till och det är omöjligt att få kontakt med de ansvariga.
Gesa Markusson tycker att lagen i praktiken ger en oseriös arbetsgivare tid att komma undan.
– Oskyldiga anställda får vänta länge på sina löner. För de här människorna märks det direkt när en månadslön uteblir, eftersom de sällan har någon buffert.
– Att städarna på Mysyc inte fått ut sina löner på ett halvår innebär en katastrof för flera av dem. Flera har fått betalningsanmärkningar, vilket kommer att påverka deras liv många år framåt.

Gesa Markusson har tidigare haft många förhandlingar med företaget om felaktiga löner. Hon var överens med arbetsgivaren om att genomföra en lönerevision. Den blev dock aldrig av
– Nu har det visat sig att flera av dem som haft heltidsanställningar tvingats arbeta 45–50 timmar per vecka för sin heltidslön, berättar hon.

Minna Pyykölä

nr 2|2011
Jobba efter 67
Ledaren
Nu finns facit från avtalsrörelsen
Nu finns facit från avtalsrörelsen
Oväntat lite krångel i passivhus
På resande fot för att värva medlemmar
Student efter sju år som städare
Väsbyhem delas i två
 Lyssna på hemsidan
 
   Tidning för Fastighetsanställdas förbund E-post: fastighetsfolket@fastighets.se