Om tidningen
Redaktionen
Skriv en insändare
Tipsa oss
Annonsera
Prenumerera
Förbundet
 Tidigare nummer

Show details for [</font><font face="verdana" style="font-size:11px" class="grey"><b>]2012[</b>]2012
 

Startsidan | Tema: Inte självklart med utbildning
Utbildning – ingen självklarhet
Utbildning är nog inget man funderar på som städare, speciellt inte när man jobbat länge inom yrket. Men det borde man kanske göra. Alla behöver fräscha upp sina kunskaper ibland och få nya impulser. Det säger Rebecka Ridderström och Anna-Lena Jansson, städare i Dalarna. Själva skulle de vilja lära sig mer om alla kemikalier som de använder.


0210stadare
– Vi skulle vilja lära oss mer om rengöringsmedlen vi använder. Produktbladen ger inte tillräcklig information, säger Anna-Lena Jansson och Rebecka Ridderström.

Under sina tio år som städare har Rebecka Ridderström gått två dagars städutbildning genom ISS och summa noll hos sin nuvarande arbetsgivare Sodexo. Anna-Lena Jansson, som arbetat som städare i fyra år, har varken fått någon utbildning av Ica, som hon tidigare städade åt, eller via Sodexo, där också hon idag är anställd.
Deras gemensamma arbetsplats är 3M i Gagnef, som tillverkar svetsvisir. De städar kontor, toaletter och omklädningsrum, en verkstad och produktionslokaler. En liten del på produktion innebär rena rum-städning.
– Vi fick faktiskt en timmes utbildning i det, påminner sig Rebecka. Bland annat om hur man ska röra sig i rummet för att sprida så lite partiklar kring sig som möjligt.
Förutom att städa sköter Anna-Lena och Rebecka företagets personalrestaurang. De turas om att arbeta där. Så det blir en månad med städning och en månad i köket.

När det blev känt att städarna skulle ta över jobbet i restaurangen väckte det viss oro hos de anställda. ”Är det så bra att de som städar toaletter jobbar med mat?”
– Men städare vet verkligen vad hygien är, säger Anna-Lena. Vi skulle aldrig slarva med att tvätta händer och skifta kläder. Arbetar vi i köket har vi inte samma tröja som när vi städar och vi tar även på förkläde och keps som skydd. Dessutom lagar vi inte någon mat, utan lyfter bara av locken på de färdiga maträtter som levereras av en firma. Så någon kockutbildning behöver vi inte!
De anställda bestämmer i förväg via datorn vilken av dagens rätter de tänker äta. Sedan beställer Anna-Lena och Rebecka det antal portioner som förväntas gå åt samt tillbehör som gurka, sylt, smör och bröd. Blir det mat över får de äta av den. Efter lunchen väntar disken och de ska också sköta om och fylla på kaffeautomaterna.
Att arbetet blivit mer omväxlande sätter de stort värde på. De menar att kombitjänster är ett sätt att utveckla städjobbet.
– Om företaget beslöt sig för att lägga ut även receptionen på entreprenad skulle vi ”hugga” direkt, säger Anna-Lena. Men den arbetsuppgiften skulle kräva att vi uppdaterade våra kunskaper i engelska. Företagets produkter går på export till länder som Kina och Australien och det är mycket internationella kontakter.

Båda har tidigare städat på SSAB i Borlänge – en tung, skitig industri. Att komma till 3M var som att gå från vinter till sommar, städningen är mycket lättare. De är mycket nöjda med sin arbetsledare och övertygade om att han skulle uppmuntra dem att gå utbildningar som de har nytta av i jobbet.
– Men självfallet kan vi inte begära att få gå på kurs samtidigt, säger Rebecka. Senast, när en av oss skulle på facklig kurs, ordnade vi själva en vikarie. Vi är måna om att städningen ska flyta på bra och kunden bli nöjd. Därför har vi vidtalat en person som är duktig på att städa och kan hoppa in med kort varsel. Det ställs dock inget krav på att vi städare ska fixa ersättare.

Något önskemål om vidareutbildning har varken Rebecka eller Anna-Lena framfört. Vad gäller SRY-utbildning/yrkesbevis är de osäkra på vad det innebär. Kanske kan en sådan kurs vara intressant för dem?
Utvecklingssamtal, där behov av utbildning och utveckling i jobbet ska tas upp, har ingen av dem haft på sin nuvarande arbetsplats. De har heller aldrig fått ett kursprogram eller förslag på kurser av andra städare.
Det enda de kommer på att de skulle vilja ha mer kunskap om är kemikalierna de använder.
– Vi har sex–sju olika rengöringsmedel. Ett par luktar väldigt starkt och man undrar vad de innehåller, säger Rebecka. Informationen på produktbladen är ju inte begriplig.
Golvvård sköts av ”specialen”, men på vissa ytor använder de skurmaskin. Någon utbildning för att hantera en sådan tycker de dock inte behövs, i alla fall inte om man brukar köra bil.
– Men det händer att städare som är ovana, och kanske inte har körkort, trampar alldeles för hårt på gasen och inte släpper den trots att man hojtar åt dem att göra det, säger Anna-Lena. Folk har brakat rätt in i hyllor.

Båda har lärt sig städyrket genom att en tid gå parallellt med en erfaren städare. Att lära sig städa på det viset tycker de är helt okey, kanske till och med det bästa sättet. Samtidigt uppmuntrar de folk att tacka ja till en kurs via utbildningsföretag, om någon sådan erbjuds.
Många oerfarna kommer in i städbranschen som vikarier. Ett städföretag kan snabbt behöva förstärkning när anställda är sjukskrivna eller det fått ett nytt kontrakt. Då efterfrågas sällan vana eller utbildning, bara att man kan börja omgående.
– Det är vanligt att städare av kostnads– och tidsskäl ruschas in i jobbet och ibland redan första arbetsdagen får klara sig själva. Ett sådant dåligt mottagande höjer verkligen inte städyrkets anseende, säger Rebecka.
Anna-Lena menar att det är extra viktigt med introduktion och handledning för dem som inte behärskar svenska språket så bra. Annars kan de råka ta fel medel till fel saker eller missförstå instruktioner.
När Rebecka ska instruera någon som inte har svenska som modersmål är hon noga med att personen verkligen förstår hur hon ska utföra arbetsuppgifterna.
– Det är vanligt att invandrare nickar och säger ja till allt, för att de vill visa sig positiva och tjänstvilliga. Men förstår man inte är det bästa att fråga. Ingen tar illa upp för att man gör det.
De poängterar att även städare som arbetat länge på ett företag behöver den stimulans som en kurs är. Utbildning är som en vitamininjektion. Så var det för dem när de gick en facklig kurs för förtroendevalda.
– Man träffar andra städare och får höra hur de har det på sina arbetsplatser. Att jämföra sin arbetssituation med andra är nyttigt. Det kan även få en att inse att man har det rätt bra och återvända med lättat hjärta till jobbet, säger Anna-Lena.
Trots att båda är småbarnsföräldrar har de inget emot att gå kurs på annan ort som innebär övernattning.
– Alla behöver variation i tillvaron och städjobbet kan vara väldigt isolerat, säger Rebecka. Vi träffar bara våra kollegor på Sodexo på julfesterna. Det är en anledning till att vi beslöt oss för att bilda en fackklubb. Då kan man gemensamt dryfta frågor om utbildning och arbetsmiljö.

0210annalena 0210rebecka
- Att utveckla städyrket är jätteviktigt, tycker Anna-Lena Jansson och Rebecka Ridderström.


Man skulle kunna tro att unga som börjar i städbranschen ställer krav på introduktion och utbildning, men det tycker Anna-Lena och Rebecka inte stämmer.
– De unga ser oftast städjobbet som ett genomgångsyrke, något de tar i avvaktan på ett ”riktigt jobb”. Det enda som räknas för dem är lönen. Att lära upp unga känns sällan meningsfullt, säger Rebecka.
– Samtidigt vet man att en del unga som ”halkar in” som städare blir kvar, trots att de säger att de ska hitta något intressantare jobb eller plugga vidare, säger Anna-Lena. Jag var likadan. Inte fasiken skulle jag bli städtant. Men jag gillar mitt jobb, även om jag längtar bort ibland.
Anna-Lena har utbildning som barnskötare och skulle gärna jobba på dagis, men för det krävs idag förskollärarexamen. Att läsa vidare lockar inte, speciellt eftersom hon då skulle behöva ta studielån. Hon vågar heller inte ta tjänstledigt när arbetsmarknaden är så osäker.
Rebecka hade tidigare planer på att omskola sig. Hon läste in gymnasiekompetens via komvux och var inne på att bli lärare. Men hon kände att högskolestudier inte skulle passa henne och så väntade hon barn. Efter barnledigheten återgick hon till städjobbet.
– Det beslutet ångrar jag inte, men fortfarande kan jag fundera på om jag borde byta yrke eftersom städning är så enahanda och kroppen tar stryk. Det viktigaste inom städ är att utveckla jobben.

Text: Ingegerd Rönnberg
Foto: Patrik Lindström


nr 2|2010
Arbetsrätt: Heltidsjobbet i fara om du får sjukersättning
Avtalskraven spikade
Fastighets kräver in övertidsjournaler
Inför kongressen: "Yrkesfrågorna har tappats bort"
Krönikan
Ledaren
Tema: Delaktighet ger friskare städare
Tema: Inte självklart med utbildning
Tema: Stressen är det största problemet
Tema: Städa golv – inget rutinarbete
 Lyssna på hemsidan
 
   Tidning för Fastighetsanställdas förbund E-post: fastighetsfolket@fastighets.se