Om tidningen
Redaktionen
Skriv en insändare
Tipsa oss
Annonsera
Prenumerera
Förbundet
 Tidigare nummer

Show details for [</font><font face="verdana" style="font-size:11px" class="grey"><b>]2012[</b>]2012
 

Startsidan | Städare klämdes svårt i olycka med hiss
Städare klämdes svårt i olycka med hiss
En städare i Stockholm skadades svårt när han skulle rengöra ett hisschakt. Han befann sig ovanpå hissens tak och klämdes svårt när hissen av misstag kom för högt upp. Polisutredning pågår och Arbetsmiljöverket är inkopplat.


Olyckan inträffade den 18 december när tre städare från Infinita Clean skulle göra en komplett hissrengöring i en fastighet i centrala Stockholm. Hisskorgen och hisschaktet skulle städas både in- och utvändigt.
Hissen är av äldre modell och hisschaktet består av ett galler. En städare skulle rengöra schaktets utsida från trapphuset och en annan skulle stå på hisskorgens tak för att rengöra insidan.
I vanliga fall kan den städare som rengör schaktet invändigt själv flytta hissen via en kontrollpanel på utsidan av hisskorgens tak. Men den aktuella hissen saknar kontrollpanel och kan bara flyttas manuellt från maskinrummet. Den tredje städaren befann sig i maskinrummet för att efter order via en walkie-talkie förflytta hissen upp och ner.

Städaren som jobbade på hisskorgens tak heter Elvis Gallo. När Fastighetsfolket träffar honom har det gått fyra veckor efter olyckan, han sitter i rullstol och är fortfarande kvar på sjukhusets rehabiliteringsavdelning.
Han berättar att han klev in på hisskorgens tak på våning fem, vilket är näst högst upp. Hissen flyttades sedan manuellt från maskinrummet till våning sex. För att han bättre skulle komma åt med dammsugaren bad han via kommunikationsradion sin arbetskamrat att flytta upp hissen lite till och lite i taget. Men hissen åkte upp mer än vad han hade tänkt sig och han upplevde att den rörde sig fortare än tidigare. Han stod i en hukande arbetsställning och trycktes ihop i det utrymme på cirka en meter som var kvar upp till schaktets tak. Han slog huvudet mot taket och föll. Mer minns han inte. Hans arbetskamrat ringde direkt till SOS Alarm.
Elvis Gallo fick skador på revbenen, bäckenet och i båda lårbenen. Han har smärtor i överarmarna och ryggen.
– Jag hade ändå tur, jag kunde ha dött i olyckan, säger han.
– Nu ska jag lära mig att gå med hjälp av kryckor och jag hoppas att jag blir frisk igen och kan återgå till jobbet. Jag vill fortsätta med rengöring av hissar, men jag har sagt till min arbetsgivare att jag inte längre vill städa den här typen av hissar.

Infinita clean har under flera år rengjort och målat hissar. Företaget har sex anställda.
– Vi har aldrig tidigare varit med om någon liknande olycka. Nu gör vi vårt bästa för att reda ut hur det kunde ske. Elvis ska få all den hjälp som han behöver, säger ägaren Carlos Marambio.
Han berättar om de skriftliga säkerhetsrutiner som finns på företaget och som de anställda ska jobba efter när de rengör hissar.
– Bara en vecka innan olyckan hade vi en genomgång med våra anställda om hur de ska agera ifall en olycka inträffar på jobbet.
Polisen har talat med alla inblandade. Vid en besiktning hittades inga tekniska fel på hissen. Nu ska Arbetsmiljöverket ta del av polisens utredning för att avgöra om det handlar om ett arbetsmiljöbrott eller inte.

Minna Pyykölä

nr 1|2009
Dålig fart på det förebyggande arbetsmiljöarbetet
Hård kritik mot Lavalutredningen
Inte riskfritt att ”baktala” arbetsgivaren
Krönikan
Ledaren
Samspelt duo fixar felen på elen
Städare klämdes svårt i olycka med hiss
Svårare att få jobb inom Samhall
Så blir jobbet roligare
Upprörd över flyktingpolitiken
 Lyssna på hemsidan
 
   Tidning för Fastighetsanställdas förbund E-post: fastighetsfolket@fastighets.se