Om tidningen
Redaktionen
Skriv en insändare
Tipsa oss
Annonsera
Prenumerera
Förbundet
 Tidigare nummer


Hide details for [</font><font face="verdana" style="font-size:11px" class="grey"><b>]2012[</b>]2012
01 Februari
02 Mars
03 April

 

Startsidan | Här möbleras mot tunga lyft
Här möbleras mot tunga lyft
Ont i rygg och axlar på grund av tunga lyft hör till vardagen för många vaktmästare i Folkets hus. I Uddevalla har Folkets hus köpt in lättare möbler för att minska riskerna för arbetsskador. Det är en livsviktig fråga, tycker föreståndare Lars Kalin.


Folkets hus, som byggdes 1946, ligger centralt i Uddevalla. Här ordnas det mesta: disco och salsakurser, skriftliga tentamina, politiska och fackliga sammanträden. Huset har två stora salar och tio mindre konferens- och sammanträdesrum.
Här arbetar, förutom Lars Kalin, vaktmästarna Ingela Berglund och Bengt Johansson och administratören Ulrika Elliot.
Sedan Lars Kalin började som föreståndare för sju år sedan har han satsat mycket tid och en hel del pengar på att underlätta ommöbleringar av lokalerna.
– Om vi inte löser arbetsmiljöproblemen måste vi anställa styrkelyftare för jobbet. Och det kan inte vara meningen, säger han.
– Det räcker att få bort några sjukdagar, så är satsningen betald. Om personalen tvingas vara hemma för att de blivit sjuka av jobbet kostar det också.
Lars Kalin vet hur tungt jobbet är. Vid behov är han själv med och möblerar om salar och konferensrum.

Lätta, stapelbara stolar hittade Lars efter att ha undersökt marknaden under några månader, men att finna rätt sorts bord har inte varit lika enkelt. De gamla borden, som använts under 25 år, väger 21 kilo.
De 100 bord som Folkets hus till sist köpte in för fem år sedan väger betydligt mindre, drygt 14 kilo, men de visade sig inte hålla så bra. Samtidigt som Lars Kalin förde förhandlingar med leverantören fortsatte han sin jakt på något som är bättre.
– Jag har varit i kontakt med en mängd leverantörer, men ingen kunde erbjuda de bord som jag sökte. Det är märkligt med tanke på hur många konferensanläggningar som det finns i Sverige.
Först i slutet av förra året kom Lars Kalin i kontakt med en företagare, Börje Thorstensson, som nappade på Lars idéer. Han tog fram en lite lättare bordsskiva som monterades på de gamla underredena. Hittills har sex sådana bordsskivor levererats och efter fyra månaders användning ser de ut att klara kraven. Börje Thorstenssons målsättning är att tillverka en ”grön” produkt, vilket innebär att den är både miljövänlig och ergonomisk. Målvikten är drygt 9 kilo. Nästa steg är att få fram en konstruktion för underredet som väger mindre.
– En sak måste man också komma ihåg; borden får inte bli för lätta, då kan de bli instabila, säger Lars Kalin.
Alla på Folket hus vill också att det ska låta mindre om de nya borden när de fälls ihop eller sätts upp. Mätningar som gjorts visar på en ljudnivå på 100 decibel. Hörseln kan skadas om ljudnivån överstiger 85 decibel. Hörselproppar finns, men det är ingen som använder dem.

tunga bord

Ingela Berglund och Bengt Johansson.

Att de nya borden underlättar jobbet intygar Ingela Berglund och Bengt Johansson.
– Skillnaden i vikt är inte så stor mot de bord som köptes in för fem år sedan. Men de nya är av bättre kvalité. Vi har de gamla borden som väger över 20 kilo kvar i alla rum på övervåningen, så jämfört med dem är det stor skillnad, säger Ingela Berglund.
Ingela Berglund har jobbat här sedan 2003. Bengt Johansson började året efter. Deras arbetsdagar består främst av ommöblering och städning av salar och konferensrum, men de fungerar även som köks- och serveringspersonal. Under sommarmånaderna, då bokningarna är få, sker storstädning och mindre reparationer som att måla och tapetsera om.
Jag träffar dem innan de ska börja göra i ordning A-salen, den största uthyrningslokalen som rymmer upp till 400 personer.
– Igår hade vi två bokningar här, en på dagen och en på kvällen. Mellan mötena städade vi och möblerade om, säger Ingela Berglund.
A-salen är möblerad med 44 bord och ett sjuttiotal stolar. Här finns en scen med ett draperi med ett motiv över Uddevalla. Några använda kaffekoppar och muffinspapper ligger kvar på borden efter ett möte för ett sextiotal taxiförare kvällen innan.
Salen är bokad igen om fyra dagar, då ska närmare 80 personer lyssna på en föreläsning här.
– Idag och i morgon ska vi hjälpas åt att tömma salen, skura golvet och möblera inför föreläsningen. Det ska vara en biosittning, vilket innebär stolar i rad utan några bord, säger Ingela Berglund när hon läser bokningsschemat för den kommande veckan.
Bengt Johansson har hämtat kärrorna och börjar stapla stolar.
– Jag får lägga maximalt tolv stolar på en kärra annars kan inte Ingela lyfta den när hon ska ta fram dem nästa gång.
Ingela Berglund börjar fälla ihop borden. Hon ställer upp dem på ena kortsidan och viker ner bordsbenen. Det hopfällda bordet bär hon med ena armen till kärran.
– Bengt och Lars klarar fler lyft än vad jag gör, men vi jobbar ändå lika mycket. Vi måste ju hjälpas åt, säger Ingela Berglund.
– Det händer att jag blir trött i axlarna om vi möblerat om mycket under en arbetsdag, men jag har nästan aldrig ont i ryggen, säger Bengt Johansson.
Ingela berättar att hon ibland får ont i axlarna eller ryggen, framför allt om hon har lyft mycket under dagen eller om hon har arbetat ensam någon kväll eller helg.
Hon har en arbetsskada sedan hon tidigare jobbade på ett bageri och säger att hon lärt sig att ta hand om värken. Ofta har den gått över till nästa dag.

Det är lätt hänt att man i ett stressigt läge glömmer alla goda råd om hur man ska jobba för att spara kroppen.
– Så var det igår när vi hade en timme på oss att möblera om den här salen. Jag bar bord efter bord utan att tänka efter, säger Ingela Berglund. Annars brukar jag se till att omväxlande bära med vänster och höger arm.
Bengt Johansson säger att han sällan har ont och inte tänker på hur han bär eller lyfter. Han tränar inte heller för att slippa framtida besvär.
Tack vare att arbetsuppgifterna är omväxlande, jobbet innebär så mycket mer än att möblera om och städa, känns det trots allt inte för tungt.
Tanken på att träna upp kroppen i förebyggande syfte är däremot inte främmande för Ingela Berglund.
– Jag gör stretchövningar för nackens skull och vet att hela kroppen mår bra av att ryggmusklerna byggs upp, men jag tränar inte min rygg. Jag har tänkt på det, men har just nu varken tid eller ork att ta tag i det, säger hon.


”Vanligt med för tunga möbler”
– De ständiga ommöbleringarna är ett jättestort problem på Folkets hus i hela Sverige. Jag befarar att många av våra medlemmar lyfter bord som kan väga upp mot 25 kilo, säger Larry Stewart, som är ombudsman i Fastighets avdelning 2 (Göteborg).
Behovet av att göra om bord eller skaffa nya är stort, anser han. Ju tyngre möbler, desto större är hälsoriskerna för dem som ska lyfta.
I Arbetsmiljöverkets föreskrifter om lyft finns regler om hur tunga lyft som kan accepteras. Till exempel ska lyft av bord som väger 25 kilo eller mer inte godkännas om avståndet mellan kroppen och bordet vid själva lyftet är mer än 30 centimeter. Även lyft av bord som väger mindre än så kan medföra hälsorisker. Lyft mellan 7 och 25 kilo och ska enligt Arbetsmiljöverket ses över och utvärderas.

Text & foto: Minna Pyykölä

nr 4|2007
Fastighets gör tummen ner för lärlingsutbildningen
Förhandlade inte med facket före beslut om försäljning
Här möbleras mot tunga lyft
Krönikan
ledare
Porträttet
Städare utsattes för våldtäktsförsök
Tema trädgård: Allt handlar om Linné
Tema trädgård: Utemiljön kan lyfta ett område
Vem vill bli städare?
 Lyssna på hemsidan
 
   Tidning för Fastighetsanställdas förbund E-post: fastighetsfolket@fastighets.se